Farkas Imre Tartalom Elõzõ Következõ

FARKAS IMRE, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az általam ismertetett ügy szokványos lesz a becsületsértések körében. Miért mondom azt, hogy szokványos lesz. Azért, mert adva van egy kezdeményezõ, aki mond egy okos gondolatot vagy egy véleményt, erre az érintett személy természetesen nem úgy reagál, ahogy õ gondolta. Feljelentést tesz, következik a folytatás, akkor pedig a kezdeményezõ gondolja úgy, hogy túldimenzionálták a gondolatát, félreértették, elferdítették vagy nem értik a tréfát.

Most nézzük, hogy ez a konkrét ügy hogyan áll meg az elmondottak alapján.

(16.20)

A Békési Városi Bíróság kérte az Országgyûlés állásfoglalását Pallag László országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztésére, mivel ellene Markó István - Gyula, Mátyás király út 19. szám alatti lakos - feljelentést tett becsületsértés elkövetésének alapos gyanúja miatt. A feljelentés szerint Pallag László a Békés Megyei Nap címû napilap 1994. október 27-i számában "Parlamenti beszélgetés" cím alatt megjelent interjúban a következõket nyilatkozta: "Éppen most beszélgettem Varga István MDF-es képviselõtársammal, hogy senki olyat nem jelölünk, nem veszünk fel a listára, aki az elmúlt négy évben bepiszkolta magát; akár kisgazda volt, akár ilyen-olyan bizottságnak a tagja, nem számít. Van olyan MDF-es képviselõ, aki a Gyulai Húskombinátban felügyelõbizottsági tag és listavezetõ akar lenni..." - s most jön az ominózus mondat - ".., az ilyen maffiaszerû embereket nem engedjük a közéletbe."

Markó István utalt a feljelentésben arra, hogy a név megjelölése nélküli interjúrész egyértelmûen rá vonatkozik... (Derültség.).., mivel MDF-es képviselõ volt az Országgyûlésben, továbbá a Gyulai Húskombinát felügyelõbizottságának a tagja. Különösen "a maffiaszerû emberek" kitételt tartja sértõnek, mivel ez a köztudatban a szervezett bûnözéssel kapcsolatban állónak minõsíti õt.

A mentelmi bizottság az ügyet megtárgyalta, és kérésére meghallgatta Pallag Lászlót. Képviselõtársam elmondta, hogy az interjút az önkormányzati választási kampány során mondta, és az elmondottakat úgy tartja, hogy az egy politikai nyilatkozatnak a része. Továbbá utalt arra, hogy konkrét nevet nem említett. Kérte a bizottságot, ne javasolja az Országgyûlésnek a mentelmi joga felfüggesztését.

A mentelmi bizottság elõször azt mérlegelte, hogy az idézett rész politikai nyilatkozatnak tekinthetõ-e. Azt nagyon röviden megállapíthattuk, hogy valóban egyetlen személyre utal a nyilatkozat, hiszen adott idõszakban az adott cég felügyelõbizottságának más országgyûlési képviselõ nem volt a tagja. Továbbá úgy értékeltük, hogy a "maffiaszerû ember" megnevezés valamivel túlmegy a politikai nyilatkozat kategóriáján. (Általános derültség.) Ebbõl is kiindulva értékeltük, hogy zaklatónak minõsül-e az ügy bírósági útra terelése, és azt állapítottuk meg, hogy nem zavarja a képviselõi munkát, ha az ügyet bírósági úton tisztázzák. Ez lehetõséget ad a tisztázásra Markó Istvánnak is, de lehetõséget ad valamilyen kérdésben Pallag Lászlónak is.

Ebbõl eredõen mentelmi bizottságunk 5 igen szavazattal és 1 tartózkodással azt javasolja, hogy képviselõtársunk, Pallag László mentelmi jogát e konkrét ügyben függesszük föl.

Kérem, hogy fogadják el a mentelmi bizottság ajánlását. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage