Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! Nagyon rövid expozéra van szükség, hiszen a törvényjavaslat nem elõzmény nélküli a magyar törvényhozás elõtt, így röviden el tudom végezni az indokolás kötelezettségét.

Az ENSZ 1966-ban fogadta el a Politikai és Polgári Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát. Magyarország 1976-ban csatlakozott ehhez. Ez a nemzetközi egyezségokmány különbözõ jegyzõkönyvekkel egészült ki. 1988-ban az elsõ jegyzõkönyvvel, amelynek hazánk szintén részese, és 1989-ben készült el a nemzetközi egyezségokmány Második Fakultatív Jegyzõkönyve, amelynek lényege és tartalma a halálbüntetés eltörlésére irányul.

A magyar törvényhozás más, az európai regionális egyezményekhez kapcsolódó módon is hitet tett a halálbüntetés eltörlése mellett, hiszen 1992. októberében elfogadta a Római Egyezményhez fûzõdõ Hatodik Jegyzõkönyvet, amely tartalmát tekintve megegyezik az ENSZ által kidolgozott Második Fakultatív Jegyzõkönyvvel, amelyet a magyar törvényhozás 1993-ban megerõsített, és ez alkalommal kérem a tisztelt Házat, hogy hirdesse ki törvényben a Második Fakultatív Jegyzõkönyvet.

Ennél a pontnál tulajdonképpen be is fejezhetném a törvényjavaslat indokolását. Azonban néhány mondatot még hozzá kell fûznöm tisztelt képviselõtársaim, mert a magyar közvélemény jelentõs részében félelem él a halálbüntetés eltörlésével kapcsolatosan. Attól tartanak - és ez számos akcióban kifejezésre jut -, hogy a halálbüntetés eltörlése serkentõleg hat a brutális és bestiális bûncselekmények elkövetõi számára.

Tisztelt Országgyûlés! Természetesen ez az alkalom nem arra való, hogy a halálbüntetés mibenlétérõl az Országgyûlés vitát folytasson, hiszen erre alkotmányos és nemzetközi kötelezettségeink már világosan és egyértelmûen irányt mutattak. Ugyanakkor szeretném megerõsíteni, hogy terveink között szerepel a büntetõ törvénykönyv büntetési rendszerének áttekintése. Egyértelmû törekvésünk, hogy az állampolgárok világos garanciát kapjanak arra, hogy az ilyen bûncselekmények elkövetõi tettüket még egyszer nem ismételhetik meg.

Kérem a tisztelt Házat, mindezek figyelembevételével szíveskedjen támogatni a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage