Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bizottságunk, miután meghallgatta az elõterjesztõ képviselõjének tájékoztatóját a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya Második Fakultatív Jegyzõkönyvének kihirdetését kezdeményezõ T/355. számú törvényjavaslatról, egyhangúlag és vita nélkül támogatta, támogatásáról biztosította az elõterjesztést, és azt általános vitára alkalmasnak ítélte.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mint mondtam, vita nem volt, de volt vélemény és volt eszmecsere. Éppen úgy, ahogyan a közvéleményt, az embereket - ahogy azt a miniszter úr expozéjában is érintette - foglalkoztatja ez a kérdés, mindaz, ami a halálbüntetés eltörlése körül szervezõdött.

(17.00)

Mert foglalkoztat bennünket, állampolgárokat, hiszen a hírekben és a saját megélt tapasztalaink nyomán nap mint nap szembesülni kényszerülünk nagyon csúnya - nem akarom megismételni miniszter úr szóhasználatát -, bestiális bûncselekményekkel és az erõszakkal.

Az a vélemény fogalmazódott meg a bizottságban, hogy jelenleg Magyarországon a súlyos bûncselekményekre nyitva álló törvényi büntetési tarifák nem megfelelõen szigorúak ahhoz, hogy valamilyen hatásuk legyen vagy hogy garanciákkal szolgáljanak - amint azt miniszter úr szintén megjegyezte expozéjában - ahhoz, hogy a súlyos bûncselekmények elkövetõinek ne legyen módjuk megismételni gaztetteiket.

Nemcsak a bizottságban, de tudtommal jogász körökben is nagyon határozottan fogalmazódik meg az igény, hogy igenis növelni kell többek között a határozott tartalmú büntetési keretet az ilyen súlyos, életellenes bûncselekményekkel kapcsolatosan, meg kell vizsgálni a de facto életfogytiglani büntetés kiszabásának lehetõségét és így tovább.

Ezért örömmel üdvözlöm és üdvözöljük miniszter úrnak azt a közlését, amelyet most az expozéjában tett, hogy folyamatban van az Igazságügyi Minisztériumban a Btk. büntetésekre vonatkozó passzusainak a felülvizsgálata.

Mondandómat egy idézettel szeretném befejezni a tárgykörben. A közelmúltban olvastam egy interjút, amely a hazai abolíciós mozgalom egyik reprezentánsával, Horváth professzor úrral készült. Nem állítom, hogy szó szerint idézem, de azt gondolom, ez az idézet nagyon tanulságos lehet ebben a jelenlegi közállapotban, amely a halálbüntetés körül, illetve a közvélekedésben kialakult.

Professzor úr azt mondta, azt a közhangulatot, amely a halálbüntetés visszaállításában látja a megoldást, vissza lehetne fordítani. Az állampolgároknak joguk van ugyanis azt követelni a kormányzó pártoktól, a hatalomtól, a mindenkori kormánytól, az országgyûléstõl, egyszóval mindenkitõl, aki illetékes, hogy teremtsenek olyan viszonyokat, hivatali apparátust, rendõrséget, amelyek között a bûnözést minél hamarabb vissza lehetne szorítani.

Köszönöm szépen a figyelmet.(Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage