Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én ennyire azért nem leszek kegyes, de ennek csak az az oka, hogy szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik ennek a sikeres vállalkozásnak a résztvevõi voltak.

Az Országgyûlés az 1994. szeptember 30-ai ülésnapján módosította a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvényt, a köztársasági elnök úr pedig 1994. október 7-én december 11-ére tûzte ki a helyhatósági választásokat.

A rendelkezésre álló rövid idõ a feladat végrehajtásában résztvevõ köztisztviselõk részérõl megfeszített munkatempót, idõnként erõn felüli munkavégzést kívánt. Az ország 3146 településén választottunk polgármestert, a helyi irányítást 3144 képviselõtestületre bíztuk, valamint megválasztottuk a fõvárosi, illetve a megyei közgyûlések tagjait. Ezenfelül a választások alkalmával a Magyarországon élõ kisebbségek elsõ alkalommal választhattak saját önkormányzatot. December 11-ét követõen 642 kisebbségi önkormányzat képviselõi vehették át megbízólevelüket.

Az említett feladatok végrehajtása nagymértékben a választási munkacsoportok, valamint azok vezetõi felelõsségteljes munkájának köszönhetõ. A köztisztviselõk ez alkalommal is esküjükhöz méltóan teljesítették kötelességüket. A választásban kifejtett tevékenységükért köszönet illeti a választási szervek tagjait is, akik munkaidejükön túl, szabadidejüket feláldozva biztosították a választások törvényes lebonyolításának törvényes feltételeit.

Nem lehet közömbös számunkra, hogy milyen kép alakul ki hazánk demokráciájáról a szomszédos és nem szomszédos országokban. Nos, a kép kedvezõ, és elmondhatjuk, hogy a nemzetközi megfigyelõk a választások után jó véleménnyel térhettek vissza hazájukba. A helyhatósági választások ismételten bebizonyították, hogy állampolgáraink, állami és államigazgatási köztisztviselõink szakmailag felkészültek egy demokratikus ország, megye, város, község vezetésére, irányítására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a megalapozott fellebbezések elenyészõ száma.

Ismételten köszönetemet fejezem ki annak a közel 15 000 köztisztviselõnek, valamint a 80 000 szavazatszámláló és választási bizottsági tagnak, akik közremûködtek abban, hogy a következõ négy évre a lakosság bizalmát élvezõ képviselõk határozzák meg szûkebb pátriájuk sorsát. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage