Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Kérem, foglalják el a helyüket, megkezdjük munkánkat.

Tisztelt Országgyûlés! Tegnapi ülésnapunkon ügyrendi észrevétel hangzott el a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat általános vitájában. Eszerint a törvényjavaslat nem tartalmazta indokolásában az elfogadása esetén várható társadalmi és becsült gazdasági hatásokat. Bejelentem, hogy a kormány benyújtotta a törvényjavaslat szerinti életjáradéki összegek alakulását tartalmazó tájékoztatóját, amelyet a szünetben kézhez kaptak képviselõtársaim. A törvényjavaslat általános vitájának folytatására és lezárására jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! A bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján bizottsági ajánlás elkészítésére a következõ bizottságokat jelölöm ki:

a genfi egyezményeket kiegészítõ és a nemzetközi fegyveres összeütközések áldozatainak védelmérõl szóló jegyzõkönyv 1. számú melléklete módosításának kihirdetését, valamint az 1989. évi 20. számú törvényerejû rendelet módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatra a honvédelmi bizottságot, a külügyi bizottságot és az emberi jogi bizottságot;

a köztársasági elnök tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényjavaslatra az alkotmányügyi bizottságot;

a Bernben kelt nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény kihirdetésérõl szóló törvényerejû rendelet módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatra a gazdasági bizottságot és a külügyi bizottságot;

a Magyarország és Bulgária, illetõleg Magyarország és Lengyelország között a beruházások kölcsönös ösztönzésérõl és védelmérõl aláírt egyezmény megkötését indítványozó országgyûlési határozati javaslatokra, valamint

a Magyarország és Vietnam között a beruházások elõmozdításáról és kölcsönös védelmérõl aláírt egyezmény megerõsítését kezdeményezõ országgyûlési határozati javaslatra a külügyi bizottságot;

a Magyarország és Bulgária, valamint Kanada, Albánia, Lengyelország és Vietnam között a kettõs adóztatás elkerülésérõl, a jövedelem- és vagyonadók területén aláírt egyezmény megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatokra a költségvetési bizottságot és a külügyi bizottságot;

bizottságelnöki indítványra a nemzeti szabványosításról szóló törvényjavaslatra, a laboratóriumok, a tanúsító és az ellenõrzõ szervezetek akkreditálását kezdeményezõ törvényjavaslatra és a környezet védelmérõl szóló törvényjavaslatra kijelölöm az európai integrációs bizottságot is.

Tisztelt Képviselõtársaim! Kérem, jöjjenek be az ülésterembe mindazok, akik a televízión keresztül látják-hallják a televízión keresztül, hogy felszólítom õket, mert határozathozatal következik, s pillanatnyilag a Ház még ránézésre nem határozatképes. Kérem tehát, hogy fáradjanak be az ülésterembe!

A kormány kivételes eljárást kérve benyújtotta a számvitelrõl szóló 1991. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatát T/394. számon. Megkérdezem dr. Békesi László pénzügyminiszter urat, hogy kívánja-e a kivételes eljárást indokolni. (Dr. Békesi László: Nem.) A miniszter úr nem kívánja indokolni a kivételes eljárást.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabály 125. §-ának (1) bekezdése alapján a kivételes eljárásban történõ tárgyalás elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés kivételes eljárásban történõ tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - 175 igen, 0 nem, 1 tartózkodás. A Ház nem határozatképes.)

(17.00)

Ismét megkérem a képviselõtársakat, akik az épületben tartózkodnak, de még nincsenek az ülésteremben, hogy fáradjanak be, hiszen most 176 képviselõ szavazott, ez viszont nem elegendõ a határozatképességhez. (Rövid szünet. Több képviselõ érkezik az ülésterembe.)

Ismét megkíséreljük a határozathozatalt. Kérem képviselõtársaimat, hogy szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 1 tartózkodással az elõterjesztést kivételes eljárásban tárgyalja.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 125. §-ának (3) bekezdése értelmében a törvényjavaslat vitájának lefolytatására kijelölöm a költségvetési bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! Emlékeztetem önöket, hogy a költségvetési bizottság Rusznák Miklós képviselõ úr, Kereszténydemokrata Néppárt, a Bodrogköz, Hegyköz, Tokaj-Hegyalja térsége súlyos elmaradottságának megszüntetése, felzárkóztatása és az életfeltételek javítása érdekében benyújtott H/333. számú önálló indítványáról úgy határozott, hogy az ne kerüljön az Országgyûlés tárgysorozatába. A Házszabály 98. §-ának (5) bekezdése alapján a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja kérte, hogy a tárgysorozatba- vételrõl az Országgyûlés határozzon.

Megadom a szót Rusznák Miklós képviselõ úrnak, aki ötperces idõkeretben fejtheti ki álláspontját.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage