Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót. Igyekszem rövid lenni, hiszen még sok dolga van a Háznak. Akkor, amikor pénzt osztunk, két dologgal lehet érdekeket sérteni: ha igent mondunk, meg ha nemet.

Sajátságos helyzetben van az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság, amikor az Országgyûlés felhatalmazása alapján a kisebbségeknek a költségvetési törvényben kijelölt 320 millió forintot felosztja, mert hiszen számos szervezet van az országban, amely számít erre a támogatásra, joggal elvárja, hogy ezt a támogatást megkapja.

Úgy döntöttünk, hogy ezt a 320 millió forintot több részre bontjuk. Elõször is arról szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, miként került sor arra, hogy itt a határozati javaslatban leírt 65 millió forintot osztottuk most el. Elõször is, tekintettel arra az újdonságra, hogy kisebbségi önkormányzatok alakultak, illetve alakulnak, a 320 millióból elkülönített a bizottság 100 milliót, és 220 millió forintot szánt szervezeti, önkormányzati támogatásra. Hiszen itt csak emlékeztetni szeretném a Házat arra, hogy a költségvetési törvény a 320 millió forintot a kisebbségi szervezetek és önkormányzatok támogatására irányozta elõ. Tehát 100 milliót mindenképpen az önkormányzatoknak szerettünk volna félretenni. Maradt 220 millió.

(17.30)

Tekintettel arra, hogy ez az elsõ négy hónap voltaképpen arra megy el, hogy az országos önkormányzatok létrejöjjenek - április 10-e ennek a határideje -, és a szervezeteknek az ezzel kapcsolatos költségeik a legfontosabbak, gondoltuk úgy, hogy most ennek a maradék 220 milliónak a - durván - egyharmadát osztjuk ki a szervezetek között. Ez magyarázza a 65 millió forintot, amelynek a megosztása kétféle elv szerint történt.

Egyfelõl a nem roma szervezeteknek egy automatizmus révén a tavalyi támogatás egyharmadát ítélte oda a bizottság, a roma szervezetek között - tekintettel ezeknek a tagoltságára, megosztottságára - egy sajátos algoritmust kellett kidolgoznunk. Az algoritmus lényege az, hogy, a szervezetek által megszerzett mandátumokat adtuk össze. Miután a kisebbségi önkormányzatok zöme 5 fõbõl áll - van három fõs is, de a zöme 5 fõbõl áll -, s nem akartuk, hogy nagyon szóródjon a pénz, ezért öt mandátumban határoztuk meg a támogatandó szervezetek által figyelembe vett mandátumok számát. Így az jött ki, hogy hét és félszáz mandátumot szereztek a roma szervezetek, ezzel a 750-nel osztottuk el a roma szervezetekre jutó 26,6 millió forintot, majd visszaszoroztuk egyenként a szervezetek számára.

Tudom azt, hiszen ezzel kezdtem a bevezetõt, hogy súlyosan sértettünk érdekeket, olyan roma szervezetek érdekeit, amelyek valóban mûködõ, valóban fontos szervezetek, mégis azt az elvet szem elõtt tartva - hogy a magyar törvényhozás által a kisebbségi létben létrehozott önkormányzatiság elvét, mint a demokráciának leginkább, vagy még inkább megfelelõ idealisztikus szervezetet támogassuk -, s ettõl az elvtõl vezérelve abban maradtunk, hogy ajánlatképpen azt fogalmazzuk meg a kisebbségi szervezetek számára, próbálják meg ezt az önkormányzatok felállítására, megszervezésére fordítani.

Lehet, hogy ez a nagyon rövidre fogott gondolatmenet, a pénzosztásnak ez a rendje így elsõ hallásra nehezen átlátható, én azonban kérem azt - hogy miképpen ez a költségvetési bizottságban tartott vitánál is elhangzott, és magunk között a bizottságban is végigtárgyaltuk -, az Országgyûlés ezt fogadja így el, hiszen nemsokára pályázatot írunk ki a a szervezetek számára, és az önkormányzatok megalakulása után egy harmadik lépcsõben újabb pénzt osztunk, tehát nem maradnak pénz nélkül a kisebbségi szervezetek. Tavaly is áprilisban kapták meg a pénzüket, az idén is áprilisig bezárólag megkapják a pénzüket.

Végezetül szeretném felhívni a Ház figyelmét arra, hogy ezen a 320 millió forinton kívül, amelyet az önök felhatalmazása alapján az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõterjesztett, még több mint egymilliárd forintot szán a költségvetés kisebbségi célokra, s a kormány a megfelelõ, társadalmasított intézményeken keresztül ezt is eljuttatja a felhasználás helyére.

Köszönöm a figyelmüket, és kérem bizalmukat, szavazzák meg javaslatunkat.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage