Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elnézést kérek, de a költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke rosszul emlékezett a bizottsági ülésre, a költségvetési és pénzügyi bizottság engem bízott meg azzal, hogy mondjam el a bizottság véleményét. Így, ha megengedi, elnök asszony, akkor röviden én is elmondanám.

A költségvetési és pénzügyi bizottság 1995. február 8-án megtárgyalta a nemzeti és kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyûlési határozattervezetet, és azt egyhangúlag általános vitára ajánlja az országgyûlésnek. A vita során tisztázódott, a támogatás odaítélésének legfontosabb célja az, hogy az önkormányzati választások után minél elõbb megalakulhassanak az országos szintû kisebbségi önkormányzatok. Ennek ellenére a javaslat nem csupán az országos szervezetek részére irányoz elõ támogatást, hanem minden bejegyzett nemzeti és kisebbségi szervezet részére, ugyanakkokr elképzelhetõ, hogy támogatás nélkül maradnak azok a kisebbségi önkormányzatok, amelyek tagjai nem tartoznak valamelyik jogi személyiséggel bíró szervezethez.

A bizottság felhívta az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság figyelmét arra, hogy a késõbbi pályáztatás során tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a lehetõségekrõl minden kisebbségi önkormányzat tudomással bírhasson. Az országgyûlési határozati javaslat vitája szintén lehetõséget adott arra a bizottságnak, hogy észrevételezze az elõterjesztõ bizottságnál azt, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jelentõs részének valószínûsíthetõen nincs ismerete az 1995. évi költségvetési törvényben számukra biztosított összesen 3,7 milliárd forint hozzáférési módozataihoz.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage