Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Asszony! Mint hallották, a Miskolci Városi Bíróság kérte az Országgyûlés állásfoglalását, mivel Hoffmann László budapesti lakos feljelentést tett rágalmazás tárgyában Szabó György képviselõtársunk ellen. Én a dolog ismertetésében a mentelmi bizottság elõterjesztésére szorítkoznék.

A feljelentés szerint Szabó György 1993. április 29-én a Borsod Megyei Önkormányzat közgyûlésén õt, mint a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank Rt. igazgatóságának volt elnökét, olyan alaptalan vádakkal illette igazgatói mûködésével kapcsolatban, amelyek sértik a becsületét, illetõleg jelentõs érdeksérelmet okoznak számára.

A mentelmi bizottság február 8-án tárgyalta az ügyet, és meghallgatta Szabó György képviselõtársunkat. Képviselõtársunk elmondta, hogy nem állt szándékában személyiségi jogot sérteni és véleménye szerint õ nem adott alapot a feljelentésre. Ezt az is alátámasztja, hogy az ügyben sajtóper indult, és ebben a sajtóperben is a képviselõ úrnak adtak igazat.

Mindezek ellenére a képviselõ úr kérte mentelmi jogának felfüggesztését, mivel Hoffmann úr ellen rágalmazás miatt õ is tett feljelentést, és ezért el akarja kerülni azt a visszás helyzetet, hogy csak az általa tett feljelentés ügyében járjon el az ügyeket egyesítve tárgyaló bizottság.

A mentelmi bizottság állásfoglalásának kialakítása során - részben akceptálva képviselõ úr kérését is - úgy vélte, hogy a megyei közgyûlésen a Szabó György által tett kijelentések megítélése - ha már megindult az ügy - büntetõjogi tisztázást igényel. Azonkívül a bizottság arra is tekintettel volt, hogy az adott kijelentések egy, a közvéleménynek szánt kiadványban is megjelentek.

Az adott idõszakban Szabó György képviselõtársunk még nem volt országgyûlési képviselõ, tehát ez a vita nem képviselõi minõségében zajlott le.

A fentiek alapján a mentelmi bizottság szótöbbséggel azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy Szabó György országgyûlési képviselõ mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage