Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Õszintén sajnálom, hogy életem elsõ és reményeim - minden bizonnyal hiú reményeim - szerint utolsó perével a Magyar Országgyûlés kénytelen foglalkozni.

Mint hallhatták, a történet meglehetõsen régi, idestova kétesztendõs. El kell azonban mondanom önöknek - mert azt hiszem, képviselõtársaimra tartozik - : ha két évvel ezelõtt tudom, hogy ez bekövetkezhet, akkor sem cselekedhettem volna másként, hiszen engem a megyei önkormányzat akkori elnökeként képviselõtársaim kértek meg arra, vizsgáljam meg, hogy egy gazdasági társaság, jelesen az önkormányzat által szervezett kisbank körül milyen helyzet alakult ki, és az elnök lemondásához - melyben kétségtelenül szerepem volt - milyen körülmények vezettek.

Én akkor az azzal kapcsolatos álláspontomat ismertettem, ami természetesen helyi kiadványokban is megjelent. Az érintett úr ezt kifogásolta, és két pert is indított. Az egyik a sajtóper volt, ami ugyanazokra a kijelentésekre irányult, amiket én elmondtam - nem kifejezetten a személlyel, hanem a személlyel és az esettel kapcsolatosan -, a másik pedig személyem ellen irányult rágalmazás és becsületsértés címén. A sajtóper - miután az eljárásjogi szabályok direkt, szoros határidõket írnak elõ - a legfelsõbb bírósági szintig ment és lezárult. A Legfelsõbb Bíróság álláspontja az volt, hogy semmiféle törvénytelenséget, szabálytalanságot nem követtem el, személyiségi jogot nem sértettem a véleményemmel.

A személyem ellen irányuló jelenlegi per most került a bírósági tárgyalás szakaszába.

(18.20)

Úgy gondolom, hogy miután sajnos a sajtóper kapcsán a tisztelt feljelentõm is olyan kijelentésekre ragadtatta magát - amelyek ugyancsak sajtónyilvánosságot kaptak -, hogy kénytelen voltam jogi tanácsra ugyancsak pert indítani, egyszerûen nem férne össze az emberi tisztességgel, ha a mentelmi jog mögé bújva gyakorlatilag ne azt kérném - és nyomatékosan kérném - képviselõtársaimtól, hogy szíveskedjenek a mentelmi jogom felfüggesztéséhez hozzájárulni. Nincs okom rá, hogy ezt a lépést ne tegyem meg, kérem, hogy támogassák kérésemet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage