Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS BENEDEK (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Két rövid reflexióm lenne Kertész Zoltán képviselõtársam fölszólalására. A 65 éves várható élettartam azt jelenti, hogy egy ma megszületett csecsemõnek ennyi a várható élettartama. Aki már megérte a 65. életévét, annak 12-14-15 év körüli a várható élettartama - a kettõt ne keverjük össze, mert más a kiindulási pont.

Örültem, hogy állítólag rövid idõ alatt kellett dönteni a kárpótlási jogosultaknak, mire használják fel a jegyüket. Az a rövid idõ azt jelentette, hogy minimum egy év volt, amíg egyáltalán a kérelmüket a megyei kárrendezési hivatalok elbírálták - mert volt, akinek két év alatt született döntés az ügyében. Ehhez képest nem volt olyan rövid idõ, hogy megfontolják. Mások voltak azok a viszonyok, és ezt a törvényalkotó most nagyon helyesen méltányolni kívánja azzal, hogy újra megteremti, újra biztosítja a változtatásnak a lehetõségét a kárpótlásra jogosultak számára.

Elnézést kell kérnem Lakos miniszter úrtól, mert a múltkori felszólalására azt mondtam, hogy rosszul mondta a jogszabály szövegét. Nem hallottam, hogy õ azt mondta: akik tavaly töltötték be a 63. életévüket, azok jogosultak az életjáradékra. Valóban így van, mert aki 1991-ben volt 65 éves, az tavaly a 63. életévét töltötte be - a megváltoztatott korhatár figyelembevételével. (sic!) Ezért ne haragudjon: én hallottam rosszul. Idõnként olyan rossz a Ház akusztikája... - nem azért, mert a falak nem tennék lehetõvé, hanem néha zajongunk. Emiatt még egyszer elnézését kérem. Köszönöm, elnök úr, a szót. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage