Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabálytól való eltéréshez a jelen lévõ képviselõk négyötödének szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy a házbizottság H/581-es számú javaslatának megfelelõen az országgyûlési határozati javaslat határozathozatala során eltér-e a Házszabálytól. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Amint a kijelzõtáblán megjelenik az eredmény: taps.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 300 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy határozott, hogy az országgyûlési határozati javaslat tárgyalása során eltér a Házszabálytól.

Tisztelt Országgyûlés! (Dr. Tölgyessy Péter jelentkezik. - Zaj az SZDSZ padsoraiban.) Soron következik a politikai vita idõkeretének meghatározása.

A Házszabály 129. §-ának (3) bekezdése értelmében a politikai vita tárgyalására idõkeretet kell szabni, amely négy óránál kevesebb nem lehet. A politikai vita idõkeretének felosztására a házbizottság javaslatot tett, amelyet a napirendi ajánlásban kaptak kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 53. §-ának (1) bekezdése alapján az idõkeretben történõ tárgyalásról szóló határozathozatalt megelõzõen bármely képviselõcsoport vezetõje e tárgyban ötperces idõkeretben hozzászólhat.

Kérdezem a képviselõcsoportok vezetõit, hogy kívánnak-e a felszólalás lehetõségével élni. (Senki sem jelentkezik.) Jelzés nem érkezett. Ezek szerint nem kívánnak a képviselõcsoportok vezetõi szólni.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a politikai vita idõkeretének meghatározásáról történõ határozathozatal.

A házbizottság javaslata szerint a külügyminiszter úr nyilatkozatára és viszonválaszára együttesen 60 perc áll rendelkezésre. Az egyes képviselõcsoportok idõkeretei a következõképpen alakulnak: SZDSZ 51 perc, MDF 42 perc, MSZP 85 perc, FKGP 34 perc, KDNP 32 perc, Fidesz 30 perc. A házbizottság ülésén létrejött megállapodás szerint az elsõ körben 20-20 perces felszólalásokra kerülne sor, majd a felszólalások a meghatározott sorrendben az idõkeret betartásával folytatódnának.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a házbizottság javaslatát a politikai vita idõkeretének felosztására. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 288 igen szavazattal, 10 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett a házbizottság javaslatát elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján bizottsági ajánlás elkészítésére a következõ bizottságokat jelölöm ki:

a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvényjavaslatra, valamint a szabadalmi ügyvivõkrõl szóló törvényjavaslatra az alkotmányügyi, a gazdasági és az európai integrációs bizottságot;

a büntetõ törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatra az alkotmányügyi, az emberi jogi és az önkormányzati bizottságot;

a Magyarország és Oroszország közötti baráti kapcsolatokról és együttmûködésrõl szóló szerzõdés megerõsítését indítványozó országgyûlési határozati javaslatra a külügyi bizottságot;

(17.30)

a vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslatra pótlólagosan kijelölöm az európai integrációs bizottságot.

Bejelentem, hogy - a korábbi kijelöléstõl eltérõen - a gazdasági bizottság ezt a törvényjavaslatot nem kívánja kijelölt bizottságként megtárgyalni.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a Magyar Köztársaság és az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság közötti baráti kapcsolatokról és együttmûködésrõl szóló szerzõdést, valamint az ezt kiegészítõ levélváltás megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot H/547. számon.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e a sürgõs tárgyalással. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 295 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

Tisztelt Országgyûlés! Tegnapi ülésnapunkon több elõterjesztés általános vitáját lezártuk, de a részletes vitára bocsátásokra nem került sor.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 297 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 303 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 309 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló 1992. évi XXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 305 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 1 tartózkodással a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Emlékeztetem önöket: az önkormányzati bizottság úgy határozott, hogy dr. Salamon László képviselõ úr, Magyar Demokrata Fórum, T/485. számú önálló indítványa a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosítására ne kerüljön az Országgyûlés tárgysorozatába. A Házszabály 98. § (5) bekezdése alapján az MDF képviselõcsoportja kérte, hogy a tárgysorozatba- vételrõl az Országgyûlés határozzon.

Megadom a szót dr. Salamon László képviselõ úrnak, aki ötperces idõkeretben fejtheti ki álláspontját.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage