Wekler Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Röviden szeretném megindokolni a Szabad Demokraták Szövetségének állásfoglalását ezzel a beterjesztett javaslattal kapcsolatban. Hosszabban ez megtörtént már a déli sajtótájékoztatóban, de a közönség most más.

A szabaddemokraták frakciója a napirendre tûzését meg fogja szavazni ennek a törvényjavaslatnak, annak ellenére, hogy nem ért egyet azzal, hogy a Ház tárgyalja, illetve hogy ebben vita alakuljon ki a Házban. Mégpedig azért nem, mert nem látjuk a dolognak a lényegét. Nem látjuk azokat az akadályokat, amelyeket Salamon úr az elmúlt alkalommal indoklásként elmondott, és amelyeket a bizottsági vitában is elmondott. A határidõ, amely rendelkezésre állt, egy év volt mindazok számára, akik meg kívánták vásárolni, vagy meg kívánják a jövõben vásárolni az önkormányzati bérlakásokat. Úgy gondoljuk, hogy ez teljes mértékben összhangban volt az Alkotmánybíróság korábbi határozatával, és az a javaslat, amelyet Salamon úr beterjesztett, ennek a korábbi konszenzusnak a felrúgását jelenti. Másrészt azt gondoljuk, hogy nem célszerû bizonytalan helyzetet teremteni az önkormányzati bérlakások további sorsát illetõen.

Harmadrészt viszont azt gondoljuk, hogy szükséges a közvélemény figyelmét felhívni arra, hogy a határidõ lejár, és mindazoknak, akik nem éltek a jogosítványukkal, a lehetõségükkel, a következõ egy hónap még rendelkezésére áll. Tulajdonképpen ez a harmadik indok az, ami miatt meg lehet szavazni ennek a törvényjavaslatnak a tárgysorozatra-tûzését, bár azt gondoljuk, hogy célszerûbb a sajtót és más eszközöket felhasználni annak érdekében, hogy lejáró határidõkre felhívjuk az állampolgárok figyelmét. Ugyanis ha a jövõben azt a gyakorlatot vezetjük be, hogy határidõ elmulasztásának figyelemfelhívására törvényjavaslatokat nyújtunk be az Országgyûlés elé, akkor a Ház ezzel fog foglalkozni, és nem fog tudni érdemi munkát végezni. Én azt gondolom, hogy a vitában ezeket majd még ki lehet fejteni, bár azt is jelzem elõre, hogy kevés reményt látok arra, hogy március 31-e elõtt ez a vita itt a parlamentben lefolytatható. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage