Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm, miniszter úr. Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat, illetve amelyrõl a frakció nem kért külön szavazást.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 1., 3., 4., 5., 6., 8., 13., 15. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés. Tájékoztatom önöket, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja az ajánlás 14. pontjáról, az MDF képviselõcsoportja pedig az ajánlás 2., 7. és 10. pontjáról szavazást kért. Ezek a javaslatok nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást.

Tájékoztatom önöket, hogy a T/438/22. számú kiegészítõ ajánlás 2., 3. pontjai ellentétesek a Házszabály rendelkezéseivel, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

Az ajánlás 9. és 12., továbbá a T/438/25. kiegészítõ ajánlás 1., 2., 3. pontját teszem fel szavazásra. A szavazásra feltett módosítójavaslat-sor minden elemét támogatja az elõterjesztõ, ezért a döntés elõtt nem kérdezem meg az állásfoglalását. A tisztelt Országgyûlést kérdezem, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 236 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal, 10 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ nem támogat, nem kapták meg a bizottság szükséges támogatását, illetõleg a támogatott javaslatsorból történõ kiemelésüket frakció kérte.

Az ajánlás 2. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 2. §-ának elhagyását javasolja. A táppénzre való jogosultság szabályozásánál a hatályos rendelkezéseket kívánja fenntartani. Nem kapta meg a bizottság szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 172 ellenszavazattal, 8 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 7. pontjában Kis Gyula a törvényjavaslat 8. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetése alóli mentesség eseteit kívánja szûkebben megállapítani. Nem kapta meg a bizottság szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 71 igen szavazattal, 181 ellenszavazattal, 7 tartózkodással nem fogadta el a módosító javaslatot.

Az MDF képviselõcsoportja kérte az ajánlás 10. pontjában lévõ módosító javaslatról történõ szavazást. A módosító javaslat alternatívát képez az ajánlás 11. és a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ javaslatokkal. Mindhárom módosító indítvány a társadalombiztosítási szervek által fizetendõ késedelmi pótlékot kívánja bevezetni a törvényjavaslat 13. §-ának kiegészítésével.

A kiegészítõ ajánlás 1. pontjában Béki Gabriella és Szigeti György módosító javaslatát a kormány és a bizottság támogatta. Az ajánlás 10. pontjában Lezsák Sándor javaslatáról, amely nem kapta meg a bizottság szükséges támogatását, az MDF képviselõcsoportja szavazást kér. Az ajánlás 11. pontjában ugyancsak Béki Gabriella és Szigeti György korábbi változatú módosító javaslata található, amelyet a szociális bizottság támogat, a kormány viszont nem.

Mivel a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ javaslat foglal magába tartalmilag több módosítást is, ezért - figyelemmel az alkotmányügyi bizottság 1994. december 7-ei állásfoglalására is - elõször Béki Gabriella és Szigeti György javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 1. pontja

szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 10. és 11. pontjában lévõ indítványok elfogadását. A javaslatot a kormány és a bizottság is támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatot 247 szavazattal, 8 ellenszavazattal, 7 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 14. pontjában Csépe Béla és Semjén Zsolt a törvényjavaslat 23. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Az egyéni, valamint a társas vállalkozásban is részt vevõ egyéni vállalkozók társadalombiztosítási és baleseti járulékfizetési kötelezettségénél a hatályos szabályozást kívánják fenntartani. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés a módosító javaslatról. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 182 ellenszavazattal, 10 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem: van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de az Országgyûlés nem szavazott? (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A záró szavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló 1992. évi XXXI. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól történõ szavazás. Az elõterjesztést T/354. számon, a mezõgazdasági bizottság ajánlását T/354/4. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Megadom a szót dr. Lakos László földmûvelésügyi miniszter... (Dr. Kis Zoltán: ... helyett...)... helyett Kis Zoltán államtitkár úrnak, aki a vitában elhangzottakra kíván válaszolni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage