Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az eredetileg másfélórásra tervezett zárszavamat lecsökkentem másfél percre... (Derültség és taps.).., mert eléggé eljárt az idõ.

Köszönöm szépen minden képviselõtársamnak a jobbító szándékú felszólalásokat és módosító javaslataikat. Három témára szeretnék reagálni.

Többen felvetették azt, amit az expozéban én is elmondtam, hogy ezt a törvényt már régen le kellett volna cserélni. Szeretném itt elmondani, hogy mind a nyugdíjbiztosításra, mind az egészségbiztosításra vonatkozó új törvény elõkészületei folynak; bízom benne, hogy hamarosan a Ház elé kerülhetnek.

Azt is szeretném elmondani, hogy néhány módosító indítványt - pontosabban hatot - támogat a kormány. Ezek között van az alkotmányügyi bizottság három javaslata, amelyeket az ajánlásukban megfogalmaznak; Béki Gabriella és Szigeti György képviselõknek azon javaslatai, amelyek arra vonatkoznak, hogy a társadalombiztosítás mindkét ága a megállapított szolgáltatása után fizessen kamatot, ha ezt egy bizonyos határidõn túl folyósítja. Ezek a javaslatok

hallatlanul fontosak, a társadalombiztosítás mûködésében, magában a törvényben is sok újdonságot hoznak.

(18.50)

Támogatjuk a szociális bizottság módosítását is, amely sok tekintetben pontosítja az elõterjesztést. Nem tudunk támogatni más javaslatokat, amelyek a társadalombiztosításnak az egyébként is kusza szabályozását még kuszábbá tennék, illetõleg nem tudunk olyan javaslatot támogatni, amely azt a szándékot, hogy a járulékalap valamilyen módon kiszélesedjék, keresztezné.

Kérem önöket, szavazzák meg ezt a törvénymódosítást, illetõleg szavazzák meg ezeket a módosító indítványokat, mert még ebben a nagyon-nagyon sokszor megváltoztatott és sokszor átalakított törvényben is biztosítható legalább valamilyen mértékben a társadalombiztosítás mindkét ágának ez évi mûködõképessége. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage