Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, egy elég hosszú vita után, nagyon sok ellentmondás után vagyunk, és legalább annyi ellentmondás elõtt is állunk. Engem nagy megnyugvással tölt el, hogy a parlament elég nagy szavazattöbbséggel fogadta el a környezetvédelmi bizottság javaslatát, és hogy azt a szocialista frakció teljes egészében támogatta.

Szemben az itt elhangzott ellenzéki véleményekkel, mi úgy ítéljük meg, ez a megoldás pillanatnyilag elsõdlegesen a kormány iránti bizalom kifejezõdése, méghozzá azon az alapon, hogy tudva: elsõdleges gond az ideiglenes vízpótlás megoldása, és ezt nagyon sokféle mûszaki eszközzel - lehet, hogy ezek egymás melletti, párhuzamosan történõ alkalmazásával - lehet megoldani, erre kizárólagosan a vízügyi szervek, a kormány szervei alkalmasak, s nem a parlament, a folyamatos döntéshozatalával. Mi azt gondoljuk, a kormány élni is fog ezzel a felhatalmazással.

Úgy érezzük, az a módosító indítvány, amit a szocialista frakció megszavazott, egyrészt depolitizálta a vízlépcsõ kérdéskörét, másrészt pedig sikerült vele megóvni a parlamentet technikai részkérdések megvitatásától. Azt gondolom, alapvetõen növeli a hágai perben a magyar kormány esélyeit. Növeli azért, mert bebizonyítja, hogy a lehetõ maximális gondossággal jár el a kormány, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elhárítsa az egyre növekvõ károkat. Azokat a károkat is, amelyeket az eddigi megoldások sem tudtak teljes mértékben kizárni.

Az is biztos, hogy ez csak egy részmegoldás, hiszen ez csak az ideiglenes vízpótlásról szól. Ebben a határozatban benne van, hogy meg kell oldani még a vízmegosztás kérdését is, ami természetszerûleg csak további nagyon komoly tárgyalások végeredménye lehet.

Azt gondolom - és errõl már Petõ Iván frakcióvezetõ úr is szólt -, azzal, hogy március 31-ével és december 31-ével a parlament ismételten át kívánja tekinteni részben a megtett intézkedéseket, részben azok eredményeit, a folyamatos ellenõrzést - és ez az ellenõrzés a parlament elsõdleges feladata - a kezünkben tartjuk a jövõben is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage