Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Fidesz annak idején nem támogatta a kárpótlási törvényt, viszont elfogadása után úgy ítéltük meg, a mi dolgunk az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a törvényjavaslat által okozott gondokat enyhítsük. Megítélésünk szerint a törvény által okozott gondok legfõképpen abban álltak, hogy a tulajdoni átalakulás ennek folyamán rendkívüli módon elnyúlt, és - különösen a mezõgazdaságban - számos bizonytalanság keletkezett ebbõl kifolyólag. Ebbõl következõen arra törekedtünk, hogy a kárpótlás végrehajtását felgyorsítsuk.

Azt hittük, a választások után nem lesz szükség ennek a munkának a folytatására, hiszen a most kormányzó pártok választási programjukban és a kormányprogramban is ugyanezeket a célokat tûzték ki maguk elé. Azt ígérték, hogy sürgõs feladatként olyan törvényt alkotnak, amely a kárpótlással összefüggõ kérdéseket lezárja. Ez a mai napig nem történt meg.

Ezért egy olyan módosító javaslatot nyújtunk be a kárpótlási törvényhez, amelynek az a célja, hogy a kárpótlási törvény bizonyos rendelkezéseit hatályon kívül helyezze. Ezek a rendelkezések arra vonatkoznak, hogy azoknak a kárpótláson földtulajdont szerzett személyeknek, akik földjüket a szerzéstõl számított három éven belül elidegenítik, az adott föld forgalmi értéke után személyi jövedelemadót kell fizetni.

Más rendelkezést is hatályon kívül kívánunk helyezni, például azt, amelyik az utalványon szerzett földre vonatkozó szabályokat tartalmazza. Ezek között különösképpen azt, amelyik arról szól, hogy az utalványért megszerzett földet nem lehet eladni, mert arra elidegenítési tilalmat jegyeznek be; ha viszont valaki a mûvelési kötelezettséget nem teljesíti ennek a földnek a vonatkozásában, akkor ez a bizonyos támogatás hitellé alakul át.

Javaslatunkat korábban már benyújtottuk, akkor leszavazta a Ház, tehát most ismételt benyújtásról van szó. Akkor az indoklás úgy szólt, hogy azért nem veszi napirendre a tisztelt Ház a javaslatot, mert - a kormánypárti képviselõk szerint, s különösen az MSZP-rõl van szó - a kormány elõterjeszt egy ilyen törvényjavaslatot. Azóta vártunk néhány, majdnem három hónapot, de erre vonatkozó törvényjavaslatot a kormány nem terjesztett elõ, és az elsõ féléves munkatervbõl is teljes egészében hiányzik ilyen törvényjavaslat elõkészítése. A mezõgazdaság azonban nem várhat. Mindannyiunk érdeke, hogy a földforgalom megindulhasson; mindannyiunk érdeke, hogy ezek a mezõgazdasági ingatlanok hitellel megterhelhetõvé váljanak; s mindannyiunk érdeke, hogy ezekre a földekre a különbözõ állami támogatások igénybevehetõk legyenek.

Kérem, hogy ha majd rákerül a sor, támogassák ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage