Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Látnunk kell, már megint a nép hibázott: nem ismerte fel, hogy az MSZP választási plakátjain szereplõ leánygyermek nem a jövõ reménysége, hanem az elsõ számú közellenség, aki puszta létével is romba döntheti az állami költségvetést. (Felzúdulás a bal oldalon.)

Mélységesen szomorú vagyok, hogy úgy kell tárgyalnunk a családok és a gyermekek jogainak erõsítésérõl, hogy a kormány fekete vasárnap meghozott családellenes intézkedései létbizonytalansággal fenyegetik a családokat és a gyermekeket.

Az általános indoklás szerint a családjogi törvény módosítására többek között azért volt szükség, mert Magyarország is csatlakozott a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezményhez. A tervezet elõterjesztõjének szándéka, hogy az emberi jogok e speciális területe, a gyermekek jogai még inkább érvényesüljenek a magyar jogrendszerben. A szándékot üdvözöljük. Sajnáljuk, hogy ez igencsak hiányosra sikeredett.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az egyezmény, amivel harmonizálni kívánják a magyar családjogi törvényt, alapelvei között kimondja a gyermek jogát a szociális biztonságra. Az intézkedések után kíváncsian várjuk, hogy ez az alapelv vajon hogyan fog érvényesülni.

A gyermekek jogairól szóló egyezmény azt is kimondja, hogy minden gyermeknek jogában áll a családban történõ nevelkedés. E jogot természetesen senki sem vitatja, de a mai jogrendszer olyan, ami nemhogy elõsegítené e jog érvényesülését, hanem bürokratikus rendelkezéseivel lelassítja és kiszámíthatatlanná teszi az örökbefogadás folyamatát. Ha egy házaspár gyermeket vagy gyermekeket akar örökbe fogadni, fel kell készülnie egy kilátástalanul hosszú gyámhatósági eljárásra. A bürokratikus jogszabályok emberek, gyerekek életét teszik tönkre.

Egy minap történt eset szomorú példáját mutatja a magyar örökbefogadási rendszer tragikus hiányosságainak. Körülbelül két hétel ezelõtt egy újszülött kisfiút tettek le egy városi kórház elé. A gyermek anyja egy lemondó levelet is mellékelt a kis csomag mellé. A hírre csak ebbõl a városból rögtön ötven szülõ, ötven gyermekre váró család jelentkezett, hogy szeretné azonnal örökbe fogadni a kis árvát. A jelenlegi jogszabályok ezt lehetetlenné teszik, mivel elõször állami gondoskodásba kell venni a gyermeket és minimum másfél-két évnek - de az is lehet, hogy többnek - kell eltelnie ahhoz, hogy a kisbaba nevelõszülõkhöz kerülhessen, és megtörténjék az örökbefogadás.

A modern pszichológia kiindulópontja, alapvetõ tétele az, hogy az élet elsõ három évében gyakorlatilag eldõl a személyiségfejlõdés, a jellem és az érzelmi fejlõdés iránya. Az a gyerek, aki élete elsõ három évében meg van fosztva attól a szeretettõl, amit az anya, a családi környezet adhat, az alig behozható - vagy többnyire behozhatatlan - hátrányokkal küzd a késõbbi idõszakban, jelentõs károkat, hátrányokat szenved az érzelmi fejlõdésben.

Amikor a jogszabály lehetetlenné teszi az azonnali vagy legalábbis gyors örökbefogadást, akkor emberi sorsokba nyúl bele, és megfosztja a gyermeket a harmonikus érzelmi és szellemi fejlõdéstõl. Úgy tûnik, hogy akik ezt a törvénymódosítást benyújtották, nem akarják figyelembe venni a gyakorlatot, a valós életet.

A külföldre történõ örökbefogadás részletesebb jogi szabályozását és jogszabályokkal történõ elõsegítését is hiányolom. Az elõttem szólók, az egy héttel korábban szólók is kifogásolták a külföldre történõ örökbefogadás szabályozásának kijátszhatóságát, homályosságát. A szociális intézkedések hatásaként törvényszerûen növekedni fog azoknak az elhagyott gyermekeknek a száma, akiket szüleik kilátástalan anyagi helyzetük miatt nem tudnak majd felnevelni, ezért is égetõ szükség lenne arra, hogy az örökbefogadás rendszerének mindkét fél, a gyerek és az örökbe fogadó szülõ jogainak és érdekeinek figyelembevételével történõ újraszabályozása megtörténjen.

Ennek keretében a családjogi törvény és ezzel párhuzamosan a gyámhatóságokról, egyes gyámhatósági feladatokról és a gyámhatósági eljárásról szóló rendelet vonatkozó részeinek módosítását kellene mielõbb végrehajtani.

A tervezet bevezeti az úgynevezett közös szülõi felügyelet intézményét. A szándékot üdvözöljük, ám kétségeink vannak afelõl, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog érvényesülni. Ha két szülõ a törvényektõl függetlenül is józanul meg tud állapodni, akkor a gyakorlatban érvényesül ez a közös szülõi felügyelet, ám félõ, hogy bizonyos esetekben a gyermek fogja kárát látni a jog követelésekor.

Tisztelt Ház! A Fidesz frakciója támogatja a családjogi törvény hozzáigazítását a gyermekek jogairól szóló egyezményhez, de javasoljuk a kormánynak, hogy együtt kerüljön a parlament elé a gyermekek jogait érintõ összes vonatkozó törvénytervezet, módosítás, mert ez az igazi garancia arra, hogy nemcsak elvekben, hanem a megvalósulást tekintve is jó döntést hozhat a parlament. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage