Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy az elõterjesztésekhez írásban senki nem jelzett felszólalási szándékot. Kérdezem, kíván-e valaki az összesített tárgyban valamelyik szerzõdéssel kapcsolatban felszólalni. (Nincs jelentkezõ.) Mivel felszólalási szándékot senki nem jelzett és mert az elõterjesztésekhez módosító javaslat sem érkezett, külön vita lefolytatására ténylegesen nem kerül sor - részletes vitára még házszabályi értelemben sem -, ezért az elõterjesztések elfogadásáról kell döntenünk.

Megkérdezem, van-e ezzel kapcsolatosan bárkinek észrevétele. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem tett észrevételt.

Megkérdezem Akar László pénzügyi államtitkár urat, kíván-e még valamit elõadni a tárggyal kapcsolatban. (Akar László: Nem.) Nem.

Így tehát az általános vitát lezárom. A határozathozatalok következnek. Az egyes elõterjesztésekrõl külön szavazunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság és a Cseh Köztársaság között a beruházások ösztönzésérõl és kölcsönös védelmérõl Prágában, 1993. január 14-én aláírt megállapodás megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 271 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett az elõterjesztést elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a beruházások ösztönzésérõl és kölcsönös védelmérõl Pozsonyban, 1993. január 15-én aláírt megállapodás megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 270 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság és Malajzia között a beruházások elõsegítésérõl és védelmérõl Kuala Lumpurban, 1993. február 19-én aláírt megállapodás megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 265 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag elfogadta az országgyûlési határozati javaslatot.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság kormánya és Kanada kormánya között a beruházások ösztönzésérõl és kölcsönös védelmérõl Ottawában, 1991. október 3-án aláírt megállapodás kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 271 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot.

A Házszabály értelmében meg kell kérdeznem, kívánja-e valamelyik frakció indokolni szavazatát. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem kívánja.

Így tehát soron következik az életüktõl és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/88. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az önálló indítványhoz benyújtott módosító javaslatot az Országgyûlés nem fogadta el, egységes javaslat nem került kibocsátásra, az Országgyûlés az elõterjesztõ által benyújtott törvényjavaslat szerint határoz. Errõl a frakcióvezetõk levélben tájékoztatást kaptak.

Bejelentem, hogy a zárószavazás megkezdéséig senki nem nyújtott be módosító javaslatot, így mai zárószavazásunk egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az életüktõl és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kihirdetem a határozatot: az Országgyûlés 6 ellenszavazattal, 103 igen szavazattal szemben, 163 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot nem fogadta el.

(17.50)

Tisztelt Országgyûlés! A képviselõcsoport szavazatát kívánja megindokolni Gombos András képviselõtársunk, a Szabad Demokraták Szövetsége frakciójából. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage