Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségének frakciója a szándékkal, a javasolt törvényjavaslatnak a szándékával egyetért. Egyetért azzal, hogy azokat a sokat szenvedett embereket, akiket politikai okok miatt meghurcoltak az elmúlt idõszakban, valamilyen úton-módon, valóban kézzelfogható módon kárpótolni kellene. Ugyanakkor nem tudott azonosulni azokkal a technikákkal, amiket a törvényjavaslat javasol.

Így nem tudtunk egyetérteni azzal, hogy például diszkriminált volna olyan szituációban, amikor a vagyoni kárpótlást szenvedettekkel szemben itt kizárólagos joggal pénzkárpótlási lehetõség lett volna, ugyanakkor a vagyoni kárpótlás esetében csak kivételes esetekben lett volna erre lehetõség. Nem tudtunk azonosulni azzal azért sem e javasolt technikákkal, mert hiszen az alkotmányügyi bizottság a kárpótlandók körét február 8-i határozatban ismételten szélesítette, tehát egy új törvényi szabályozásra lesz szükség, amelyik ilyen szempontból törvényi diszharmóniát eredményezett volna.

Arról nyilvánvalóan nem érdemes értekezni, hogy ennek az anyagi konzekvenciái milyen mértékûek lettek volna, egyes számítások szerint 30-35 milliárd forintot igényelt volna ez a kárpótlási technika, ami, úgy gondolom, a jelenlegi gazdasági viszonyok mellett legalábbis meggondolandónak számít.

Úgy gondoljuk és úgy ítéljük meg, hogy a kárpótlást a kárpótlási folyamatok végén egy egységes törvénnyel kell lezárni, és lehetõleg szinkronban egymással különbözõ csoportokat igazságosan és jogharmonizációs módszerekkel kell kárpótláshoz juttatni és kárpótlási elõnyben részesíteni. Ezért úgy gondolom, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének tartózkodó szavazása okszerû volt és megalapozott. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage