Szabó Sándorné Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ SÁNDORNÉ, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés 74/1994-es határozata alapján az értelmi fogyatékosokat segítõ szervezetek támogatására szolgáló keretek felhasználásáról az Országgyûlés dönt az általa kijelölt bizottság, nevezetesen a szociális és egészségügyi bizottság javaslata alapján.

A szociális és egészségügyi bizottság egy albizottságot hozott létre tagjaiból. Tizenöt pályázat érkezett hozzánk, ezeket bíráltuk el. Az igényelt támogatási összeg 110 millió 794 ezer forint volt. Az elosztható összeg 34 millió forint. De nemcsak az összeg nagysága okozott gondot az elosztásnál. Miután a formai kritériumoknak minden pályázó maradéktalanul megfelelt, tartalmi kritériumokat fogalmaztunk meg. Rendezõ elvként a következõket fogadtuk el, konszenzussal:

Elsõsorban támogatandónak az érdekvédelmi és társadalmi rehabilitációs tevékenységet javasoltuk. A társadalmi rehabilitáció a családban valósulhat meg elsõdlegesen, ott, ahol a beteg, gyermek, testvér 24 órás jelenléte a család egészséges tagjainak fizikai, pszichés terheit is sokszorosára növeli. Ez azonban azt is jelenti, hogy azon szülõk egyesületeit, akiknek a gyermekei intézetben élnek, kisebb összegû támogatásban részesítettük.

Az albizottság élt azzal a lehetõségével, hogy néhány egyesület képviselõjével személyesen alaposabban is megismerkedett. Igazságosztásra nem vállalkoztunk, nem is vállalkozhattunk. Azonban azt felvállaltuk, a szervezõdésben, átstruktúrálódásban lévõ szervezeteket nem a korábbi arányokban, automatikusan ajánljuk támogatni, hanem a változó tevékenységi körük függvényében. A civil szervezetek szabad szervezõdését tisztelve, javasoljuk támogatni az önállósulás útjára lépett, nem elsõsorban hierarchizált szervezeteket, amelyek családközpontúak és a sokat emlegetett toleranciát gyakorlják, arra nevelnek, tanítanak minden környezetünkben élõt, de talán minket is.

Minden egyesületnek külön története van. S ha valaki, akkor õk ismerik is egymást. Bizottságunk, a szociális és egészségügyi bizottság egyhangúlag elfogadta az önök elõtt lévõ javaslatot. A mai variáció csak a hatálybaléptetési kiegészítést tartalmazza, ami a korábbi indítványról sajnálatosan lemaradt.

Jó szívvel szerettük volna a benyújtott igényeket kielégíteni. Nem tudjuk. Így ezt, a vitákban kihordott variációt ajánljuk a tisztelt képviselõtársaknak elfogadásra. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage