Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Sokan ismerjük azt a bizonyos mondást, amit a cirkuszi kikiáltók mondanak, hogy íme, itt látható egy óriáskígyó, fejétõl a farkáig tizenöt méter, farkától a fejéig tizenöt méter, az összesen harminc méter, de helyhiány miatt itt egy gilisztát mutatunk be.

Ez történt a felsõoktatási fejlesztési törvénnyel is, amelyrõl három éve vitatkoznak, tárcaközi bizottság jött létre, egyetemi oktatók, rektori tanács, fõigazgatói tanács, OFÉSZ mondták el a véleményüket, javaslatokat tettek. Az OECD-országok idejöttek Magyarországra, és három napon keresztül miniszterek, államtitkárok adtak javaslatokat. Ezt követõen Párizsban a javaslatot ismét megvitatták. Ezek után a múlt szerdán a minisztérium helyettes államtitkára közölte velünk, hogy nem lesz törvénytervezet, hanem készül egy országgyûlési határozat hat és fél oldalon keresztül.

Az egész felsõoktatási kérdés, úgy gondolom, a modernizáció legfontosabb vagy egyik legfontosabb kérdése, hiszen a tõke véges, a szellemi tõke azonban végtelen lehet az elkövetkezendõ generáció számára.

Ezért kérdezem, hogy ki döntött és mikor arról, hogy nem kell betartani a felsõoktatási törvénynek azon passzusát, amely a fejlesztésre vonatkozik; ki döntött és mikor, amikor a kormány 1995. március 12-ei határozata azt mondja ki a 11. oldalon, hogy "elõ kell készíteni a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló törvény keretében", és elmondja, hogy mi mindent kell elõkészíteni - s akkor hirtelen szerdán bejelentik, hogy egy országgyûlési határozat születik. Más szóval: ki készített az óriáskígyóból gilisztát?

Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage