Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Dr. Wekler Ferenc már megindokolta, hogy erre a módosításra miért lenne szükség. Azért lenne szükség, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetû önkormányzatok kiegészítõ támogatásának feltételrendszerébõl maradjon el az a passzus, hogy csak akkor pályázhatnak bizonyos önkormányzatok erre a lehetõségre, ha a térségi feladatot ellátó intézményeiket átadják a megyei önkormányzatnak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy gimnáziumokat, szakközépiskolákat, kórházakat kellene átadniuk ezeknek az önkormányzatoknak, elszakítva végül is ezeket az intézményeket a helyi közösségtõl, pedig ezek az intézmények akár száz vagy ötven év óta ezeken a településeken mûködnek.

A sürgõsséget elsõsorban az indokolja, hogy ezeket a pályázatokat az önkormányzatoknak 1995. április 30-ig kell beadniuk, tehát ha addig nem születik döntés a parlamentben arra való tekintettel, hogy ez a feltétel szûnjön meg, ne legyenek egy adott pénzügyi helyzethez kötve ezek az önkormányzatok ebben az esetben, akkor tulajdonképpen ez a módosító törvényjavaslat lényegét veszti.

(17.20)

Ezért kérem tehát a parlamentet a sürgõsséggel való tárgyaláshoz, hogy április 30-áig így vagy úgy - reményeim szerint természetesen az elõterjesztés értelmében - szülessen döntés a Házban. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage