Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket a kormány támogat.

Az ajánlás 1., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 26., 27., 31., 32., 48. és 49. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást. Ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

A T/486/32. számú ajánlás 25., 34. és 36. pontját teszem fel szavazásra a miniszter úr által a frakcióvezetõkhöz eljuttatott levél szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja a 26. és a 35. pontban levõ javaslatokról történõ szavazást.

A szavazásra feltett, most említett módosító javaslatok mindegyikét támogatja az elõterjesztõ.

Kérdezem, a tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 252 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett az említett módosító javaslatokat elfogadta.

(18.50)

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Arra figyelemmel, hogy az államtitkár asszony zárszavában is ismertette, illetõleg a frakcióvezetõk levélben is tájékoztatást kaptak, még egyszer külön, egyenként nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

A 2. pontban Sepsey Tamás az 1. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint szabadalmazható találmány minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható megoldás. A bizottságok a javaslatot nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 174 nem szavazattal, 72 igen szavazattal szemben, 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 9. és a 17. pontban Sepsey Tamás a 2. § (4) bekezdésének, valamint az 5. § (2) bekezdésének módosításával más megfogalmazás bevezetését javasolja. Egyik javaslat sem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a frakció kérte a szavazásra bocsátást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 176 nem szavazattal, 72 igen szavazattal szemben, 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 10. pontban Mécs Imre a 2. § új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja. Lényege: a találmány, ha közzététele vagy utolsó gyakorlatba vétele óta a találmány bejelentéséig száz év már eltelt, legyen újnak tekintendõ. A bizottságok a javaslatot nem támogatják.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 25 igen szavazattal szemben, 170 nem szavazattal és 54 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 28. pontban Isépy Tamás a 19. § (2) bekezdése a) pontjának módosítását javasolja. Eszerint a találmány tárgyát képezõ termék raktáron tartása ne alapozhassa meg a szabadalmas fellépését a kizárólagos hasznosítási jog alapján. A javaslatot a gazdasági bizottság támogatja, az alkotmányügyi és az európai integrációs bizottság nem támogatja.

Kérdezem, a tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 148 igen szavazattal, 84 ellenszavazattal szemben, 21 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

A 29. pontban a gazdasági bizottság a 19. § (2) bekezdés c) pontjának módosítását javasolja. Eszerint a találmány tárgyát képezõ eljárással közvetlenül elõállított termék raktáron tartása se alapozhassa meg a szabadalmas fellépését. A javaslatot a bizottságok nem támogatják.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 152 igen szavazattal, 79 ellenszavazattal szemben, 26 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

A 30. pontban Sepsey Tamás a 20. § elõtti cím módosítását javasolja. A javasolt új cím: "A szabadalmi oltalomból eredõ kizárólagos hasznosítási jog korlátja". A javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de frakciókérésre a Háznak határoznia kell.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 183 nem szavazattal, 72 igen szavazattal szemben, 3 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 33. pontban Sepsey Tamás a 44. § felvezetõ szövegének kiegészítését javasolja, melyben rövidítés használatára tesz indítványt. A javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a frakció kérte a szavazásra bocsátást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 77 igen szavazattal szemben, 180 nem szavazattal és 6 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Az ülés vezetését átadom G. Nagyné Maczó Ágnes alelnök asszonynak. (Tirts Tamás: Jól küzdött az elnök úr ma! - Szórványos taps.)

(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage