Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A 37., a 38. és a 39. pontban Sepsey Tamás a 46. § (3) és (4) bekezdésének elhagyását, valamint (5) bekezdésének módosítását javasolja, amellyel a szabadalmi eljárás során is az államigazgatási eljárás általános szabályait kívánja alkalmazni. A bizottságok nem támogatják. Az összetartozó javaslatokról együtt szavazunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 szavazattal, 177 ellenszavazattal, 8 tartózkodással nem fogadta el.

A 40. és 41. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 57. § (2) bekezdésének kiegészítését, illetve az 58. § (1) bekezdésének új ponttal történõ kiegészítését javasolja, melyben a szabadalmi bejelentés tartalmi kellékeinek körét kívánja bõvíteni. Az összetartozó javaslatokról együtt szavazunk. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a gazdasági és az európai integrációs bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 szavazattal, 165 ellenszavazattal, 17 tartózkodással nem fogadta el.

A 42. és 43. pontokban Sepsey Tamás a 61. § (1) és (5) bekezdésének módosításával nyelvhelyességi pontosításra tesz javaslatot. A bizottságok nem támogatják.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 77 szavazattal, 173 ellenszavazattal, 6 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

(19.00)

A 44. pontban Sepsey Tamás a 72. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint: a szabadalmi bejelentés ne legyen megváltoztatható bõvebb tárgy megadásával annál, mint amit a bejelentésben kifejtettek. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 181 ellenszavazattal, 4 tartózkodással nem fogadta el.

A 45. pontban Sepsey Tamás a 75. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint: a bejelentõ az igénypontok és a rajzok vonatkozásában módosíthassa a szabadalmi leírást, ha a módosítást a bejelentés napján benyújtott bejelentés alátámasztja. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen szavazattal, 176 ellenszavazattal, 6 tartózkodással nem fogadta el.

A 46. és 47. pontban Sepsey Tamás a 75. § (2) bekezdésének, valamint a 81. § (3) bekezdésének elhagyását javasolja. Lényege: a vizsgálati kérelem visszavonható legyen, a megsemmisítési eljárást ne lehessen hivatalból folytatni. A bizottságok nem támogatják. Az összetartozó javaslatokról együtt szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 175 ellenszavazattal, 4 tartózkodással nem fogadta el.

Az 50. pontban Sepsey Tamás a 94. § elhagyását javasolja, melyben az eljárásban a meghatalmazottra vonatkozó rendelkezéseket kívánja elhagyni. Nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást, frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 75 igen szavazattal, 178 ellenszavazattal, 2 tartózkodással nem fogadta el a módosító javaslatot.

Az 51. pontban Sepsey Tamás a 95. § elhagyását javasolja. A bírósági eljárásban a költségek elõlegezésével, illetve viselésével kapcsolatos szabályokat kívánja elhagyni. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a gazdasági és az európai integrációs bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 171 ellenszavazattal, 11 tartózkodással nem fogadta el.

Az 52. pontban Sepsey Tamás a 118. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint: a szabadalom bejelentésével, valamint megosztásával kapcsolatos díjakat is rendelet állapítsa meg. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 179 ellenszavazattal, 1 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a szabadalmi ügyvivõkrõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/487. számon, a bizottságok együttes ajánlását T/487/7. számon, a kiegészítõ ajánlást T/487/8. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem önöket, hogy a zárszó e kérdésben már elhangzott.

Tisztelt Országgyûlés! Azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket a kormány támogat.

Az ajánlás 10. pontjában lévõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

A T/487/7. számú ajánlás 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. és 11. számú pontjait, továbbá a T/487/8. számú kiegészítõ ajánlás 1. pontját teszem fel szavazásra a miniszter úr által a frakcióvezetõkhöz eljuttatott levél szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja a kiegészítõ ajánlás 2. számú pontjában lévõ javaslatról történõ szavazást. A szavazásra feltett módosító javaslatok mindegyikét támogatja az elõterjesztõ.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 245 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem döntött a Ház. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a nemzeti szabványosításról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/452. számon, az egységes javaslatot T/452/35. számon kapták kézhez. Emlékeztetem önöket, hogy a múlt héten az Országgyûlés egy olyan módosító javaslatról határozott, melynek elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazatára volt szükség. Miután ez a szavazás a múlt héten megtörtént, a törvényjavaslat egészérõl egyszerû többséggel határoz az Országgyûlés. Bejelentem, hogy a zárószavazás megkezdéséig senki nem nyújtott be a Házszabály 107. § (1) bekezdése szerinti módosító javaslatot, így mai zárószavazásunk egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a nemzeti szabványosításról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 249 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat megindokolni. Erre három perc áll rendelkezésükre. (Nincs jelentkezõ.) Nem kívánják.

Soron következik a laboratóriumok, a tanúsító és ellenõrzõ szervezetek akkreditálásáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/453. számon, az egységes javaslatot T/453/41. számon kapták kézhez. Bejelentem, hogy a zárószavazás megkezdéséig senki nem nyújtott be módosító javaslatot, így mai zárószavazásunk egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a laboratóriumok, a tanúsító és ellenõrzõ szervezetek akkreditálásáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 244 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

(19.10)

Tisztelt Országgyûlés! Kérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat három percben indokolni. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Ezért soron következik a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1991. évi XC. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/676. számon, a bizottságok együttes ajánlását T/676/6. számon kapták kézhez. Kérdezem a hatáskörrel rendelkezõ bizottságok elnökét, kíván-e a bizottság elõadót állítani. A költségvetési, a gazdasági és a mezõgazdasági bizottságot kérdezem. (Nincs jelentkezõ.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a részletes vitában kizárólag a módosító javaslathoz vagy a módosító javaslattal érintett részhez lehet szólni.

Kérdezem, kíván-e valaki szólni az ajánlás 1. és 2. számú pontjához, amelyek a törvényjavaslat 1. §-ának elhagyását, illetve módosítását kezdeményezik. A javaslatok az átalányadóra vonatkozó rendelkezések elhagyására, illetõleg módosítására vonatkoznak. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Kíván-e valaki szólni az ajánlás 3. pontjához, amely a törvényjavaslat 2. §-ának elhagyásával a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatályos rendelkezéseit kívánja fenntartani? (Nincs jelentkezõ.) Felszólaló nincs. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Kíván-e valaki szólni az ajánlás 4. számú pontjához, amely a törvényjavaslat hatálybaléptetõ rendelkezéseinek módosítására vonatkozik? (Nincs jelentkezõ.) Felszólaló nincs. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztés valamennyi módosító javaslattal érintett részére vonatkozóan lezárásra került a részletes vita.

Van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelynek részletes vitájára nem került sor? (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat részletes vitáját lezárom.

A vita lezárása után utoljára az elõterjesztõ kap szót. Kérdezem Gaál Gyula képviselõ urat, a napirendi pont elõadóját, hogy most vagy az egyes módosító javaslatokról történõ határozathozatalt megelõzõen kíván válaszolni a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage