Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ügyrendi kérdésben kívánok felszólalni, nevezetesen G. Nagyné dr. Maczó Ágnes alelnök asszony alkotmány-elõterjesztésének a Ház elõtti indokolási idõtartamával kapcsolatban, ugyanis hatályos jogunk, a Házszabályunk erre kétperces lehetõséget ad. Hogy érzékeltessem, milyen képtelenség ez és hogy mennyire torz a Házszabály idevonatkozó rendelkezése: egy teljes alkotmánynak a Ház elé tárására két percet, de ennek az ügyrendi javaslatnak az elõterjesztésére öt percet engedélyez ugyanez a Házszabály.

Azt hiszem, mindenki egyet fog velem érteni abban, hogy két perc alatt nem lehet megindokolni egy alkotmányt. A törvény értelmében pedig azért kell biztosítani a kétperces felszólalási lehetõséget az elõterjesztõnek, hogy meg tudja indokolni, igen tisztelt képviselõtársaimat meg tudja gyõzni ezen alkotmány napirendre vételének a szükségességérõl, egyáltalán, hogy ezt a törvényjavaslatot úgy meg tudja indokolni, hogy az mindenki számára eldönthetõ legyen: végül is helyesli-e a beterjesztett alkotmánykoncepciót vagy nem helyesli. Nyilvánvaló, hogy ezt két perc alatt nem lehet elõterjeszteni.

Ezért az az ügyrendi javaslatom, hogy a tisztelt Ház tegyen kivételt, és engedélyezzen még nyolc percet - összesen tehát tíz percet - az alkotmány Ház elõtti elõterjesztésére. (Zaj. - Közbekiáltások a bal oldalról.) És miután - ne haragudjanak, de ki kell mondanom - a kormányok sorozata megbukott abban a vonatkozásban, hogy nem tudott alkotmányt a Ház elé tárni, nem tudott egy olyan alkotmánykoncepcióval elõállni, amely a Ház figyelmére érdemes lehetett volna és amelyrõl a Ház vitát nyithatott volna, most G. Nagyné dr. Maczó Ágnes elõad egy ilyen alkotmánytervezetet - de azt nyilvánvalóan nem lehet két perc alatt megindokolni! Ezért én úgy gondolom, a közben történt helyeslõ, nyilván engem támogató közbekiáltások is arra utalnak, hogy valóban meg kell adni ezt a többlet idõtartamot az elõterjesztésre. Ezért én ügyrendi javaslatként kérem, szíveskedjék a Házat megszavaztatni, hogy összesen ne két percet, hanem tíz percet engedélyezzen ennek az alkotmánykoncepciónak az elõterjesztésére. S úgy gondolom, hogyha más képviselõtársaim is ki kívánják fejteni véleményüket, akkor erre is meg kell adni számukra a lehetõséget.

Kérem ezért, hogy szíveskedjék ebben a kérdésben a szavazást elrendelni. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage