Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatásképpen két dolgot szeretnék elmondani a tisztelt Országgyûlésnek - mielõtt Hack Péter képviselõtársunknak megadnám a szót.

G. Nagyné Maczó Ágnes képviselõtársunk már írásban kérte ezt a lehetõséget, amit most a frakció fölvetett. Mivel a Házszabály világossá teszi, hogy az önálló indítványt két percben lehet indokolni, én megkérdeztem a frakciókat, kívánják-e, hogy eltérjünk a Házszabálytól a négyötödös szabály alkalmazásával. Három frakció írásban, illetve szóban visszajelzett, hogy nem kíván eltérni a Házszabálytól, tehát nem támogatja ezt a tízperces kérést.

Még egy dolgot szeretnék hangsúlyozni - és a képviselõ úr figyelmét is felhívnám erre: ez a kétperces indoklás nem arra való, hogy a Házat meggyõzze a javaslat tárgysorozatba-vételérõl, mivel a Házszabály világossá teszi, hogy a képviselõi indítványt bizottságnak ki kell adni, és a bizottság tesz javaslatot az Országgyûlésnek a tárgysorozatba-vételre; s ha nem támogatja a bizottság, a javaslattevõnek még joga van a Ház elõtt szavazást kérni. Márpedig a bizottság elõtt, amely döntõ eleme az indítvány megítélésnek, hosszú-hosszú órákon át lehet indokolni és lehet vitatkozni az indítvány napirendre tûzésérõl.

Tehát, tisztelt képviselõ úr, az ön indítványát nem teszem fel szavazásra, mert ez gyakorlatilag a Házszabálytól való eltérésre vonatkozik, márpedig a Házszabálytól való eltérésre csak a házbizottság, illetõleg a házbizottság egyet nem értése esetén az elnök jogosult. Mivel a házbizottság nem kívánt ilyen indítványt tenni, én sem kívánok.

Meg kell tehát kérdeznem a tisztelt képviselõ asszonyt, hogy mindezek után két percben indokolja-e indítványát. (Igen.) Tessék, képviselõ asszony!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage