Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Több indítványt nyújtottam be, amelyeket a kormány egy kivétellel támogatott. Azokhoz a pontokhoz nem szóltam. Cserébe viszont 2-3 mondatnyi figyelmet kérek a 19. pontban szereplõ alkotmányügyi bizottsági javaslathoz, amely a törvény hatályba léptetésére vonatkozik, és amelynek a beterjesztését az alkotmányügyi bizottságtól tulajdonképpen a kormány kérte.

Õszintén meg kell mondjam, hogy némi elégtételt éreztem, amikor a kormány e módosító indítvány elõterjesztését kérte, hiszen az általános vitában elmondtam, hogy nem elsõdlegesen szakmai kifogásaink vannak a törvényjavaslattal kapcsolatban. Igaz, hogy van néhány módosító indítványunk, de ezek nem olyan természetûek, amelyek miatt azt kellene mondanunk, hogy a törvényjavaslat szakmailag rossz, mert akkor nem mondanánk igazat. Ez a törvényjavaslat nagyjából-egészében szakmailag jó.

Egy óriási problémája van, mégpedig az, hogy rendkívül költséges, és a kormány abban az idõben próbálja átverni a parlamenten ezt a rendkívül költséges törvényjavaslatot, amikor egyébként más területeken - amelyek legalább ilyen fontosak, mint az, amelyikre e törvényjavaslat költeni akar - csökkenteni akar. Hangsúlyozni szeretném még egyszer és most már sokadszor, hogy ezt is nagyon fontos területnek tartjuk, de amikor pont ilyen fontos területekrõl a kormány pénzt akar elvonni, akkor ezen a területen ilyen óriási költségkihatású törvényjavaslatot terjeszt elõ. Akkor államtitkár asszony azt mondta, hogy nem is olyan nagy költségkihatású ez a javaslat és megvan hozzá az anyagi fedezet. Amint látom, mégsincs meg hozzá az anyagi fedezet! Ez az oka annak, hogy az alkotmányügyi bizottság a legköltségesebb rendelkezések hatályba léptetését eltolná 1996. május 1-jére.

A Magyar Demokrata Fórum frakciója támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot. De azért tisztelettel még egyszer megkérem a kormányt, gondolja végig, hogy ez az idõpont most már jó-e, 1996. május 31-ére valóban meglesz-e ez a csaknem 1 milliárd forint, amely e törvényjavaslat végrehajtásához szükséges. Köszönöm a figyelmet. (Sepsey Tamás tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage