Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tudjuk, hogy a kormány tavalyi, 1107-es határozata alapján megtörtént a kórházi kapacitások felülvizsgálata. Ez év január 4-én pedig a népjóléti miniszter és az Egészségbiztosítási Pénztár elnöke közötti megállapodás alapján a kormány felhatalmazást nyert a finanszírozás részletes szabályozására. Ennek alapján a biztosító csak a kormányrendeletben meghatározott kapacitásra köteles szerzõdést kötni.

A fekvõbeteg-intézmények kapacitásszabályozásának koncepciójára vonatkozó anyag mintegy tízezer aktív ágy megszüntetését irányozza elõ. Megyémben a móri kórház aktív tevékenységének megszüntetését és a dunaújvárosi kórház ágyszámcsökkentését tartják meglépendõnek, bár a megye lakosság számához viszonyított ágyellátása átlag alatti még az elmúlt évek nagyberuházása után is.

Most ezek elõrebocsátása után engedje meg, hogy a Veszprém megyei Várpalota kórházáról szóljak.

Az említett szakanyag meg kívánja itt is szüntetni a gyógyító tevékenységet, pedig ez az a város, amelynek önkormányzata 1991-ben kizárólag saját erõbõl új kórházépületet adott át az ezt anyagilag erõsen támogató lakosságnak, ilyen másutt nem volt az országban, s gondoskodott az átlagon felüli mûszerezettségrõl. Lakossági forrásokból mintegy 460 millió forint rekonstrukciós és gépbeszerzésre fordított összegrõl van itt szó, amit saját erõbõl teremtettek elõ.

Helyesnek tartja-e miniszter úr, hogy egy központi döntés alapján az Egészségbiztosítási Pénztár ne a teljesítményfinanszírozás útján, hanem eleve a szerzõdéskötés tényével, egy tollvonással szüntesse meg a környék 43 ezer lakosán kívül is még 9 százaléknyi külsõ forgalmat teljesítõ kórházat? Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage