Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm, hogy lehetõséget ad az általam fontosnak tartott interpelláció elmondására, amelyrõl miniszter úrral már egy személyes találkozás alkalmával beszéltünk. Mégis úgy érzem, hogy interpelláció formájában fel kell tennem a kérdést, hiszen a nemzeti energiaellátó rendszerek magánosításában - különösen a villamosenergia-szolgáltató társaságok esetében - sokan vagyunk kíváncsiak arra, hogy mi a kormány álláspontja. Azt is tudom, hogy az 1114. számú, '94-ben hozott kormányhatározatot körülbelül két héttel ezelõtt a kormány megerõsítette. Mégis, a nemzeti energiaellátó rendszerek, az úgynevezett közüzemek magánosítása a kormány privatizációs törekvései között, fõleg a költségvetés bevételi oldalát tekintve, megkülönböztetett helyen szerepel. Ezen közüzemek magánosítása, annak következménye minden magyar állampolgárt, vállalkozást, intézményt és - biztosan mondhatjuk - a Magyar Köztársaság stratégiai érdekeit érinti.

Abban mindenki egyetért, hogy a magánosítás megfelelõ szabályozási és jogi környezetben - hatásaiban elemzett, kialakított mûködési modell keretei között -, az állami tulajdon többségi részesedésének megõrzésével képzelhetõ el, gondos elõkészítést követõen. Képzeljük el: a villamosenergia-törvény nem a koncessziós megoldást választja, hanem a szolgáltatási jogosítványok örök idõkre szóló értékesítését. Milyen következményekkel járhat ez? Hogyan alakul a piaci viszonyokra kidolgozott szabályozórendszer és árrendszer? Hogyan alakul a rendszerirányítás szempontjából az áramszolgáltatók viszonya a villamosenergia-rendszerhez? Kialakulhatnak-e - a természetes monopolhelyzet mellett - gazdasági monopóliumok? Hogyan fejlõdik az erõmûpark? Lesz-e széntermelési és szénátvételi rendszer? Sorolhatnám azokat a kérdéseket, amelyekrõl azt gondoljuk, a döntéshozókat is foglalkoztatják.

Ugyanakkor tudjuk, hogy a hazai tõke - hitelszegény viszonyok között -, a hazai és szakmai befektetõk szerepe korlátozott lehet. Kivel oldható meg a több száz milliárd forintos villamosenergia-rendszer modernizációja és európai rendszerekhez való kapcsolódása?

A Fidesz - mint minden esetben, most is - kíváncsi, hogy az energiaellátó rendszer tulajdonviszonyainak lényeges módosulása milyen környezeti, környezetvédelmi hatásokkal jár, és azokra milyen befolyással lesz a mindenkori magyar parlament.

Tisztelt Miniszter Úr! Kíváncsian várom - miután interpellációmban az energetikai vertikumok mûködési és pénzügyi modellrendszerét elemeztem -, milyen privatizációs stratégiát és technikát választ. Várom miniszter úr válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage