Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Mint önök elõtt is ismert, a Független Kisgazdapárt képviselõi 1995. március 14-én több mint 200 ezer aláírással országos népszavazásra irányuló kezdeményezést adtak át az Országgyûlés elnökének.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a köztársaság elnökét közvetlen szavazással a nép válassza, az így megválasztandó köztársasági elnök hatásköre növekedjék, s a nép által megválasztandó elnök két konkrét kérdésben kezdeményezzen törvényalkotást.

Az Országgyûlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága, miután a fenti kérdések megítélésében, a népszavazás kiírhatóságában alkotmányjogászi körökben is különbözõ álláspontok alakultak ki, az Alkotmánybírósághoz fordult, indítványozva az alkotmány megfelelõ szakaszainak értelmezését.

Az Alkotmánybíróság az indítványról 1995. május 5-én döntött, azt végzésében visszautasította. Az alkotmány- és igazságügyi bizottság csak ezt követõen, tegnapi ülésén foglalkozhatott a kérdéssel. A bizottság, figyelemmel az Alkotmánybíróság végzésére, mely megerõsítette korábbi, 2/1993. I. 23. AB- határozatát, a következõ álláspontot alakította ki:

Miután a népszavazási kezdeményezés elsõ két kérdése az alkotmány módosítására irányul és a második két kérdés is tartalmaz burkolt alkotmánymódosítást, a fentiek alapján a népszavazás nem rendelhetõ el. Nem rendelhetõ el továbbá a népszavazás azért sem, mert a népszavazási törvény szerint csak az Országgyûlés hatáskörébe tartozó kérdés lehet népszavazás tárgya. A harmadik és a negyedik kérdés viszont a köztársasági elnök... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage