Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnöknõ. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt elutasította ezt a törvényjavaslatot, mégpedig azért, mert mindazokat az ellenzéki indítványokat, amelyek a korrupció kizárását, a privatizáció lehetõség szerinti tisztaságát, a hat párt aktív ellenõrzési lehetõségét célozták meg, a kormánytöbbség elvetette - mert úgy gondolom, nem kell indokolnom azt, hogy egy kormánytöbbség melletti ellenõrzés csak látszatellenõrzés.

Legyen szabad rámutatnom arra, különösen fájdalmas számunkra az, hogy az úgynevezett egyszerûsített privatizáció tekintetében kifejezetten fenntartotta a hûbéri vagyonosztogatás módszerét ez a törvény, illetõleg ezt most már törvényerõre emelve bevezette.

Úgy gondolom, amit pedig az ÁPV Rt. létrehozásával tesz ez a törvény, az egyértelmûen egy alkotmányellenes helyzet rögzítését jelenti. A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint ugyanis ez az intézmény tulajdonképpen mint kormány-részvénytársasági formában mûködõ testület ítélhetõ meg, amely éppen ebbõl fakadóan nemcsak alkotmányellenes, hanem egyértelmûen alkalmas eszköz arra, hogy a kormány az éves költségvetési törvény megsértésével vagy megkerülésével, az Országgyûlés tudta és felhatalmazása nélkül, a nyilvánosság kizárásával - hadd utaljak itt a 3000-es határozatokkal manipulált pénzösszegekre, mint legutóbb a Budapest Bank esetében a 12 milliárd forintra - egy saját maga által kialakított tényleges költségvetés szerint arra használja a közpénzeket, amire akarja.

(18.10)

Borzasztóan veszedelmes helyzet alakult ki a tisztelt Ház döntésével e törvény elfogadásakor, hiszen az ÁPV Rt. törvényesítésével most egy olyan helyzet keletkezett, amikor is a meglévõ állami vagyont ennek az intézménynek a felhasználásával a kormány a saját kénye-kedve szerint saját pénzeszközei növelésére felhasználhatja. Ezért utasítottuk el ezt a törvényt. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage