Filló Pál Tartalom Elõzõ Következõ

FILLÓ PÁL (MSZP): Igen tisztelt Országgyûlés! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon nehéz helyzetben vagyok, hiszen az elmúlt években is nagyon méltatlannak tartottam azt a vitát, amely a társadalmi szervezetek költségvetési támogatása körül kialakult, és most ugyanolyan méltatlannak tartom, csak annyi a különbség az én személyes helyzetemben, hogy most nem ellenzéki sorokban, hanem kormánypárti sorokban ülök.

Úgy gondolom, hogy nekem mint a bizottság elnökének, egy feladatom volt, amit nagyon komolyan kellett vennem, és ez az, hogy a bizottság a parlamenti határozat által rá meghatározott feladatát teljesítse, és március 31-éig benyújtson egy olyan javaslatot, amelyrõl elkezdõdhet a vita.

Miután itt a vitában politikai felhangok is felmerültek, egyetlenegy dologra szeretnék csak kitérni. Véleményem szerint valóban meg kell találnunk az új módját e pénzosztási folyamat átalakításának, mert ez így hosszú távon valóban nem mehet. Úgy gondolom, hogy ebben valamennyi politikai párt és valamennyi képviselõ, aki itt ül, egyetért.

Ami a Hegyi Gyula képviselõtársam által elmondottakban felmerült, arra azt szeretném válaszolni, hogy a bizottság március-április elsõ napjaiban nyújtotta be a javaslatát. Úgy gondolom, nem a bizottság hibája, hogy van egy olyan szervezet, amely május 2-án megszûnt. Hiszen ilyen van, sajnos megszûnünk, újraalakulunk, szervezetek megszûnnek, sajnos emberek is megszûnnek... (Derültség.).., meghalnak. Úgy gondolom, mindig a pillanatnyi helyzetbõl kell kiindulni, és nem hiszem, hogy bármelyik bizottságot ezért hibáztatni lehetne. (Taps az MDF padsoraiból.)

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy a vitákban elhagzottak alapján a lelkiismeretüknek megfelelõen szavazzanak majd. Én mint elõterjesztõ, természetesen tartom magam a bizottság javaslatához, én azokat a javaslatokat fogom támogatni, amelyeket letettünk a parlament asztalára, azzal együtt, hogy tudom, ezek nem jók és nem tökéletesek, sok helyen vitathatók. Úgy gondolom, hogy ebben az esztendõben e bizottságban és ilyen elosztási mód alapján egy ilyen vitatható javaslat született. Nagyon remélem, hogy a társadalmi szervezetek ebben az évben nem maradnak költségvetési támogatás nélkül. Köszönöm. (Nagy taps a jobb oldalról és középrõl.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage