Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Kétségtelen tény, ami most az Agrobank ügyét illeti, abban a legkevésbé sem vagyok illetékes, csak annyit tudok mondani, hogy a tárca a holnapi kormányülésen is és addig is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az ösztöndíjak valamilyen forrásból kifizetésre kerüljenek. Egyébként nemcsak ösztöndíjakról van szó az egyetemeken, bérfizetésrõl is. A tárca ennek érdekében mindent el fog követni.

Ami a tankönyvellátás ügyét illeti, kétségtelen tény, hogy a kormány február 3-ai ülésén hozta meg a döntést arról a 2,6 milliárd forintos hitelgaranciáról, amely a tankönyvkiadás tervezését egyáltalán lehetõvé tette. Az is igaz, hogy a papírárak folyamatos és jelentõs emelkedése folytán itt egy áthúzódó áremelkedésre lehet számítani. Ezt a számítások szerint 15 százalékra lehet taksálni. Tehát a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium arra készül, hogy lehetõvé teszi az újonnan gyártott könyvek esetében az áremelést, de ennek mértékét szeretné 15 százalékban maximálni.

Ami a késõbbiekre vonatkozik, e tekintetben teljesen jogos az az igény, hogy a tanév tervezéséhez szükséges információ - és fõként pénzügyi információ - idejében rendelkezésre álljon. Éppen ezért a jövõ õszi, tehát a '96-'97-es tanévre esedékes kormánygaranciáról a kormány még e nyár végén, tehát még ebben az évben dönteni kíván. Augusztusra kívánjuk ütemezni azt a kormány-elõterjesztést, amikor a '96-os állami kezességvállalású hitelfelvételrõl a kormány dönt. Ez a jövõre nézve talán megnyugtató. Ami az idei ügyeket illeti, ebben pedig a tankönyvek vásárlásához nyújtott állami támogatás nyújthat segítséget és némi kompenzációt. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage