Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Nem hinném, hogy két perc szükséges, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy mirõl van szó. Egy nem tisztázott tõkeemelés - vagy ahhoz hasonló, mert itt sok variációt hallottunk errõl az ügyrõl, ennek várható hatásairól - következtében olyan helyzetbe jutott a társadalom és a bank társtulajdonosai is, hogy igazában nem lehet tudni, hogy mi történt, miért történt, vannak-e az ügynek személyi felelõsei. Kétségtelen tény az, hogy az egész ügy megérdemli megvizsgálni azt a minõségi különbséget, hogy mi történt itt egy bankkonszolidációs folyamat után, miért került sor erre, miért nem lehetett ezt az eredeti rendszerben lebonyolítani, volt-e ennek akadálya, és ha igen, milyen természetû.

A múlt heti napirend elõtti felszólalásomban is elmondtam e témában: a bankszféra kényes szféra, ezért semmiféle hecckampánynak nem vagyunk hívei. A sajtóból értesültünk bizonyos tényekrõl. Ha a sajtó híradásai igazak lennének, akkor itt nagyon súlyos személyi felelõsség kérdése vetõdik fel, ezért úgy gondoltuk, hogy akkor lehet ebben az ügyben objektív ítéletet alkotni, ha egy parlamenti vizsgálóbizottság ezt a kérdést kivizsgálva pontot tesz az ügyre.

A Házszabály vonatkozó elõírásainak megfelelõen a szükséges képviselõi indítványtevõknek a számával kiegészítve ezért benyújtottam azt, aminek alapján a tisztelt parlament ezt létrehozva utána tud igazán állást foglalni azokban a kérdésekben, amelyek a sajtóban most már napok vagy hetek óta polémia tárgyát képezik.

Tisztelettel javaslom, hogy a Ház vegye napirendjére, állítsa fel ezt a vizsgálóbizottságot, mely nyilvánvalóan együtt fog mûködni az Állami Számvevõszék ide vonatkozó vizsgálataival és az értékpapír felügyelettel, valamint valamennyi szervvel, amelyik ebben az ügyben egyébként megmozdult.

Örülök, hogy ezt annak idején Suchman Tamás privatizációs miniszter úr is akceptálta. Merem remélni, hogy a tisztelt Ház hamarosan dönt e kérdésben. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage