Lakatos András Tartalom Elõzõ Következõ

LAKATOS ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezõgazdasági bizottság az érintett terméktanácsok részvételével vitatta meg a T/954-es számú elõterjesztést és azt jónak, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítette.

A vitában elhangzottak alapján az mondható el, hogy már a '93. évi LVIII. törvény '93. év július 1-jei életbelépése is megkésett volt, hiszen a piac liberalizálása jóval ezt megelõzõen bekövetkezett. Ez, valamint a törvény elégtelen szabályozása és az ellenõrzés alacsony hatásfoka következtében nõtt az adómegkerülésre irányuló törekvés. Ennek eredményeként összesen mintegy 30- 50 milliárd forintra tehetõ az az összeg, amely nem az illetékes állam kasszájába, hanem a feketegazdaságnak folyik be. Ezen túl a legitim gazdaságszereplõk hatékonyságát, perspektíváját is nagyban rontja, hogy az adott jövedéki termékeknek 15-25 százaléka illegális úton jut el a fogyasztóhoz, jelentõsen szûkítve ezzel a legitim szervezetek piacát.

(10.40)

Mindezek alapján a bizottsággal együtt az érdekeltek is egyetértettek abban, hogy e módosítással a jövedéki törvény lényegesen alkalmasabbá, hatékonyabbá válhat a feketegazdaság ellen.

Ugyanakkor határozottan megfogalmazásra került az is, hogy ennek a törvénynek az alkalmazása önmagában nem hozhatja meg a várt eredményt. Csak akkor várható javulás, ha a végrehajtás ellenõrzése következetes és a mainál lényegesen szélesebb körû lesz.

A törvény indokoltsága és szigorú megoldásai feltételeinek elfogadása mellett az érintettek egy része azt is szóvá tette, hogy a jövedéki biztosíték törvénytervezetben megfogalmazott alsó és felsõ határa nem mindenki igényének felel meg. Az alsó érték ötmillió forintban való meghatározása egyes területeken, fõleg a kis paprikafeldolgozók, illetve a kis szeszfõzdék esetében várhatóan feszültségeket jelent, vagy a piaci résztvevõk számának jelentõs csökkenését is okozhatja.

Ellenérdekeltséget vélnek felfedezni egyesek a VPOP esetében is, hiszen az elkobzott árut raktároznia kell, amihez nem kap automatikusan fedezetet, illetve - külföldirõl lévén szó - legtöbbször nem tudja érvényesíteni az érintettel szemben a raktározás költségének megtérítését.

Ezek és az egyéb feszültségek azonban a részletes vita során megvitathatók, esetleg feloldhatók. Véleményünk szerint a tervezet a várható módosító indítványokkal még alkalmasabbá, életszerûbbé válhat, és reméljük, hogy a jelenleginél hatékonyabban szolgálhatja majd mind az érintett piaci szereplõk, mind az állam érdekeit.

Ezen indokok alapján a bizottság egyhangúlag alkalmasnak tartja általános vitára a tervezetet. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage