Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a ma reggeli bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján kijelölöm

- a felsõoktatásról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatra az oktatási bizottságot;

- a tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatra a mezõgazdasági bizottságot és az emberi jogi bizottságot;

- vizsgálóbizottság létrehozásáról, a Budapest Bank részére juttatott állami támogatás körülményeinek tisztázásáról szóló országgyûlési határozati javaslatra az alkotmányügyi bizottságot és a költségvetési bizottságot;

- a Szlovák Nemzeti Tanácshoz intézendõ felkérésrõl szóló, új változatban benyújtott országgyûlési határozati javaslatra a külügyi bizottságot.

Az ajánlás készítésére pótlólagosan kijelölöm a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1995. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslatra a számvevõszéki bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! A számvevõszéki bizottság kivételes és sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a pénzintézetekrõl és a pénzintézeti tevékenységrõl szóló 1991. évi LXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatát T/126. számon. Megkérdezem dr. Nagy Sándort, a számvevõszéki bizottság elnökét vagy a számvevõszéki bizottság más tagját, hogy kívánja-e indokolni a kivételes eljárást? (Nincs jelentkezõ.) Nem.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabály értelmében a kivételes eljárásban történõ tárgyalás elfogadásához a jelen levõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés kivételes eljárásban történõ tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 219 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett az elõterjesztést kivételes eljárásban tárgyalja.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztõ kérte a kivételes eljárásban történõ sürgõs tárgyalást. A Házszabály értelmében a sürgõs tárgyalásbavételhez is a jelen levõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a kivételes eljárásba vett elõterjesztés sürgõs tárgyalásával? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 235 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a kivételes eljárásba vett elõterjesztést sürgõsséggel tárgyalja.

A Házszabály 125. §-a (3) bekezdése értelmében a törvényjavaslat vitájának lefolytatására kijelölöm a költségvetési bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Szekeres Imre, MSZP; dr. Petõ Iván, SZDSZ; dr. Szabó Iván, MDF; dr. Isépy Tamás, KDNP és dr. Szájer József, Fidesz, képviselõtársaink sürgõs tárgyalást kérve három önálló indítványt terjesztettek elõ:

a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi X. törvény módosítására T/1042. számon,

a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.) országgyûlési határozat módosítására H/1041. számon,

az Országgyûlés alkotmányt elõkészítõ bizottságának létrehozására H/1043. számon.

A házbizottság ülésén létrejött megállapodás szerint az elõterjesztés indokolására a kormánypárt és az ellenzék számára összesen három-három perc áll rendelkezésre.

Megkérdezem, hogy a kormánypárti képviselõcsoportok részérõl ki kíván felszólalni.(Dr. Hack Péter jelentkezik.)

Megadom a szót Hack Péter képviselõtársunknak három perc idõtartamban a jelzett javaslatok indokolására.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage