Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr.

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az jól ismert, az új alkotmány megalkotásának igénye már 1990-ben, az akkori kormányprogramban, a nemzeti megújhodási programban is megjelent. Ez az igény fogalmazódott meg 1994 nyarán, az új kormány megalakulásakor a kormány programjában oly módon, hogy lehetõség szerint ebben a ciklusban szülessen egy olyan új alkotmány, amely magába foglalja az 1989 óta tartó rendszerváltási folyamat során elért alkotmányos vívmányokat - tehát megõrzi mindazt a vívmányt, amelyet az elmúlt öt évben a magyar politika szereplõi közösen elértek - és amely alkotmány a lehetõ legszélesebb társadalmi konszenzussal születik meg.

(17.10)

Ennek az alkotmánynak a megalkotásához az új többségnek, a kormánykoalíciónak kétségtelenül van alkotmányos felhatalmazása, tehát közjogi értelemben a jelenlegi országgyûlési koalíciós többség, kormánykoalíciós többség rendelkezik az ehhez szükséges közjogi felhatalmazással. Ugyanakkor mégis úgy ítélte meg a kormánykoalíció mindkét pártja, hogy közjogi garanciákat kíván nyújtani az ellenzék számára ahhoz, hogy az ellenzék közremûködése nélkül ne születhessen meg az új alkotmány. Nem ítéljük úgy, hogy ez a konszenzusos kényszer, amelyet a most beterjesztett javaslatokban megfogalmazunk, azonos lenne a széles körû társadalmi konszenzus igényével, de kétségtelen, hogy a parlamentben jelen levõ pártok részei annak a széles társadalmi konszenzusigénynek, amely megjelent a kormányprogramban.

Ilyen értelemben a kormánykoalíció pártjai lemondanak a számukra adott közjogi felhatalmazás egy részérõl, és garanciákat kívánnak nyújtani az ellenzéknek. Az elõttünk szereplõ három javaslat együttesen jelenti ezt a garanciát.

Hét hónapos, nagyon részletes egyeztetés eredményeként jutottunk arra a megoldásra, amit most a tisztelt Ház asztalára teszünk, ami három javaslat. Elsõként az alkotmány módosítását kell megvitatnunk, másodikként a Házszabály módosítását, majd ha mindkét elõzõ javaslatot a Ház elfogadta, akkor felállíthatjuk azt a bizottságot, amely az alkotmány elõkészítésének feladatát remélhetõleg oly módon tudja elvégezni, hogy 1996-ban, a millecentenárium évében megszülethessen az új magyar alkotmány. Ehhez van szükség a sürgõs tárgyalásra is. Köszönöm szépen a figyelmet és a türelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage