Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR, belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Annak természetesen örülünk, hogy a Kisgazdapárt foglalkozik ezzel a témával. De azért cáfolnám azt az indító mondatot, amelyben azt mondta, hogy az elsõ lépéseket sem tette meg a kormányzat ebben a témakörben.

Néhány közelmúltban megjelent jogszabályra felhívnám a figyelmét. Egyrészt az 1034/1995-ös kormányhatározatra, amely a gazdálkodással összefüggõ bûnözés megelõzése, felderítése, valamint a hatékonyabb felelõsségre vonás érdekében teendõ intézkedésekrõl és gazdaságvédelmi koordinációs bizottság létrehozásáról szól. Vagy a 2519/95-ösre, ami a feketegazdaság visszaszorítására, legalizálására irányuló jogalkotási feladatok kormányzati koordinációjáról szól, ami pont azt a célt szolgálja, hogy felderítsük azokat a jogszabályi hiányosságokat, amelyek lehetõvé teszik az ilyen mértékû feketegazdaság kialakulását, illetve mûködését. De hivatkozhatnék még egy kormányhatározatra, amely a feketegazdaság elleni fellépés kormányzati koordinációjáról szól. Ezek mind negyedik, illetve ötödik hónapi intézkedések; de tegnap itt egy interpelláció kapcsán elõjött a privatizáció felülvizsgálatára irányuló tevékenység is.

Kis halak - nagy halak... Azért azt hiszen, nem szabad elfelejteni, hogy itt az olajszõkítés esetében nem egészen kis halakról van szó, és itt is eredményesen tevékenykedett a kormányzat.

De ami a közeljövõt illeti, pont tegnap kezdtük el a jövedéki törvény tárgyalását. És ami ebbe a témakörbe tartozik képviselõ úr felszólalásával kapcsolatban, kérjük, hogy azt majd a törvény vitája során mondja el.

Tehát cáfolandó, azt hiszem az, hogy nem tett semmit a kormányzat. Nagyon sokat tett, és vannak eredmények is. Az pedig, hogy a feketegazdaság mûködik, azt hiszem, tudjuk, hogy mindenhol mûködik; természetesen nem mindegy, hogy milyen mértékig. És ezt a mértéket próbáljuk meg minél kisebbre szorítani. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage