Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az alkotmányról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat határozathozatala. A javaslatot T/1042. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem képviselõtársaimat, hogy az elõterjesztés általános vitáját ma délelõtt lezártuk, és mivel módosító javaslatot senki sem nyújtott be, a törvényjavaslat elfogadásáról kell döntenünk.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmány 24. § (3) bekezdésének értelmében a tövényjavaslat elfogadásához a megválasztott országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen"-szavazata, tehát 258 "igen"- szavazat szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Zwack Péter jelzi, hogy nem mûködik a gépe. - Amikor a táblán megjelenik az eredmény: taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 312 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 108. § (2) bekezdése a következõket tartalmazza: "Az Országgyûlés felkérheti az Országgyûlés elnökét, hogy a köztársasági elnöktõl a törvény sürgõs kihirdetését kérje." Kezdeményezem, hogy az Országgyûlés az alkotmány módosításáról szóló elõterjesztésnél ezt a rendelkezést alkalmazza. A Házszabály szerint az Országgyûlés errõl vita nélkül határoz.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e ezzel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 308 igen szavazattal, 6 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett az indítványt elfogadta.

(17.20)

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazásukat indokolni. (Nincs jelentkezõ.) Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! A Hírközlési Alapról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala következik. Az elõterjesztést T/769. számon, a bizottságok együttes ajánlásait T/769/8. és 10. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A részletes vita végén Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter úr jelezte, hogy most kíván válaszolni a vitában elhangzottakra. Megadom a szót a miniszter úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage