Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Megköszönöm képviselõtársaimnak, hogy az Országgyûlés feszített munkája ellenére lehetõvé tették a Hírközlési Alapról szóló törvényjavaslat sürgõs eljárásban történõ tárgyalását.

A javaslat elfogadásával a Hírközlési Alap teljes körû szabályozást tartalmazó, önálló törvényi elõírások szerint mûködhet.

A törvényjavaslatot az illetékes bizottságok megtárgyalták és döntöttek a módosító indítványokról. Az indítványok jobbító szándékúak voltak, és többnyire szövegpontosításra irányultak.

El tudjuk fogadni azt a jelentõs módosító indítványt, amely az alap céljaival összhangban lehetõvé teszi, hogy a támogatandó célok között szerepeljen a távközlési eszközök alkalmassá tétele a kulturális és tudományos értékek közvetlen eléréséhez.

Érkezett olyan módosító indítvány is, amely a 16 milliárdos költségvetési elvonást kívánta töröltetni. E kérdésben a kormány elõzetesen már állást foglalt, és az intézkedések részét képezik a parlament által elfogadott gazdasági csomagtervnek, amelynek éppen ma lesz a végszavazása.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a távközlés fejlesztése befektetõi tõkét és hitelfinanszírozást kíván. Számoltunk azzal is, hogy az ágazati törvényekben felsorolt célok - a Hírközlési Alap átmeneti helyzete miatt - ez évben sajnos csak részben valósulhatnak meg. A legszükségesebb célokra azonban - elsõsorban 1996-tól - továbbra is meglesznek a kifizetési lehetõségek. Az alap további forrásképzõdése a koncessziós díjakból és a privatizációs bevételekbõl erre biztosítékot nyújt.

Tisztelt Ház! A Hírközlési Alap a Távközlési és a Rádiótávközlési Alap összevonásával formálisan eggyel csökkenti az elkülönített állami pénzalapok számát, ugyanakkor - feladatát illetõen - kiemelt kezelést és nagy körültekintést igényel, mert egy területen, nevezetesen a távközlés piacán kiegyenlítõ, kiegyensúlyozó szerepet játszik, olyat, amely infrastruktúránk fejlesztésének és gazdasági fellendülésének kulcskérdése. A hazai informatikai és telematikai szolgáltatások fejlesztése, a lakossági telefonellátás javítása, a szakirányú mûszaki tudományok és kultúra támogatása ugyanis jelentõs mértékben ebbõl az alapból teremthetõ meg.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy az elmondottak figyelembevételével a módosító indítványokról szavazni, és végül a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjék.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage