Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Egy jogintézményt mindig összességében kell értékelni. Én igyekeztem a jogászokhoz szólni, most megpróbálom egy kicsit érthetõbben elmondani, mit tud csinálni a bíró, amikor megvitatja az eset összes körülményeit a felekkel: tájékoztatást a jogról, hogy mire van joga, mire nincs joga. Azt hiszem, képviselõtársam bólogat, így gondolja.

Igen ám, csak ez a törvényjavaslat éppen kiiktatja a polgári perrendtartásból azt, hogy a bíró kioktathassa a feleket, hogy mire van joguk. Ezek után én valóban nem tudom megérteni, mit vitat a bíró a felekkel. Ha õ nem mondhatja meg, hogy mire van joguk a fõ szabály alapján, akkor mit vitatkozik a felekkel? A felek elmondják az álláspontjukat, a bíró el fogja mondani: tessenek megjegyezni, mert ha nem - most is elmondja - majd három hónap múlva lesz a következõ tárgyalás, most a tárgyalást elhalasztom.

Ennek a jogintézménynek ilyen módon a magyar jogrendszerbe való beépítése teljesen ellentétes minden józan jogász elképzelésével. Lehet, hogy munkaügyi ügyekben nagyon fontos ez, akkor tessék az összes többiben is a bíróság számára lehetõvé tenni, hogy a felekkel tárgyalás elõtt kötetlen, baráti eszmecserét folytassn, és mérlegelje, kinek van igaza. S idõnként kacsintson, hogy kinek van igaza.

Ennek a jogintézménynek el kellene próbálni a modelljét, hogy történne a dolog. Ki fog derülni, hogy így - ahogy a jogalkotó elképzelte, az Országgyûlés elé terjesztette - nem megy a dolog. Errõl nyilatkoztak azok, akik ezt csinálják. Én azt hiszem, ha a kormányzat a szakszerûséget tûzte a zászlajára, akkor tisztelt Juhász képviselõtársam is higgye el az alkotmányügyi bizottság tagjainak, akik szakmájuk jeles mûvelõi, hogy talán ez a rész... (Juhász Pál: Elhiszem. Mért vitatkozol nem létezõ véleménnyel?) Akkor nem kell elmondani a többit.

Képviselõtársam! Ha elhiszi, amit mondtak, akkor utána nem kell semmi mondani. Köszönöm szépen. (Juhász Pál dr. Sepsey Tamáshoz lépve mellette helyet foglal, és élénk eszmecserébe kezdenek.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage