Elnök Tartalom Következõ

                Az Országgyûlés tavaszi ülésszakának 39. ülésnapja
                             1995. június 6-án, kedden
                        (10.09 óra - Elnök: dr. Gál Zoltán
             Jegyzõk: dr. Szilágyiné Császár Terézia és Boros László)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat s mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat. Az Országgyûlés tavaszi ülésszakának 39. ülésnapját megnyitom.

Bejelentem, hogy az ülés vezetésében dr. Szilágyiné Császár Terézia és Boros László jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmány 29/C §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta elõtt legalább 30 nappal kell megválasztani. E rendelkezésre figyelemmel az alkotmány 29/C §-ának (2) bekezdésében foglalt jogköröm alapján a köztársasági elnökválasztást 1995. június 19-ére, hétfõre kitûzöm. Az esetleges második fordulót június 20-ára, keddre, az ugyancsak esetleges harmadik fordulót június 21-ére, szerdára tûzöm ki.

Az alkotmány- és igazságügyi bizottság, illetõleg a házbizottság állásfoglalásának megfelelõen tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a köztársasági elnökjelölt személyére vonatkozó ajánlásokat az elnökválasztást megelõzõ utolsó házbizottsági ülés kezdetéig, 1995. június 15-én 15 óráig kell az Országgyûlés elnökéhez benyújtani. Az esetleges második forduló esetén az új ajánlásokat, ugyancsak a fentiek szerinti megállapodásnak megfelelõen, 1995. június 20-án, kedden 9 óráig kell benyújtani az Országgyûlés elnökének.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a köztársasági elnökválasztás eljárási rendjérõl az Országgyûlés házbizottsága megállapodott. A megállapodás szövegét a mai nap képviselõtársaimhoz eljuttatom.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem továbbá, hogy a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának vezetõje felhatalmazott annak közlésére, hogy a Kisgazdapárt képviselõcsoportja nem kíván részt venni a köztársasági elnök választásának eljárásában.

Tisztelt Országgyûlés! A mai ülésnapon napirend elõtt rendkívüli ügyben felszólalásra jelentkezett Deutsch Tamás frakcióvezetõ-helyettes úr, a Fidesz részérõl. Megadom a szót.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage