Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselõtársaim! Itt a Házban napirend elõtti hozzászólások többfajta megfontolásból, többfajta célból hangzottak már el. Voltak olyan napirend elõtti hozzászólások, amelyek indoka különbözõ ellenzéki képviselõcsoportok jogos felháborodása volt. Volt olyan napirend elõtti hozzászólás, amely valami nagyon fontos ügyben, kérdésben jogos és megalapozott aggodalomnak kívánt hangot adni. Én a mai napirend elõtti hozzászólásomban mindannyiunk közös felelõsségére szeretnék apellálni, s ezzel a kérdéssel kapcsolatban szeretném elmondani a Fidesz parlamenti frakciójának a véleményét.

Azért gondoltuk, hogy napirend elõtt hozzá kell szólnunk, mert ha önök még visszaemlékeznek alig egy évvel korábbra, arra, hogy a ma kormányzó pártok 1994 tavaszán a választási kampányban milyen kampányígéreteket fogalmaztak meg, akkor azt hiszem, hogy nem erõszakoljuk meg a történelmet, hogyha kiemelünk három olyan kategóriát, amelyet legfontosabb üzenetként a választási kampány során a középpontba állított mind a Magyar Szocialista Párt, mind pedig a Szabad Demokraták Szövetsége. Ezek a nagyon fontos politikai üzenetek mind arra, az õ szókifejezésüket használva, a megváltozott politikai, vagy megváltoztatandó politikai stílusra vonatkoztak, aminek jellemzõiként határozták meg azt, hogy mindenekelõtt a legfontosabb törvények között az új kormány az összeférhetetlenségrõl fog törvényt alkotni, a leghatározottabban fognak fellépni önök a túlburjánzó és hatalmas terheket jelentõ központi apparátusi költségvetési kiadások ellen, s a lehetõ leghatékonyabb eszközökkel azonnal intézkedéseket fognak foganatosítani az igen nagy összegû végkielégítésekkel kapcsolatban.

(10.10)

Azt hiszem, önöket a választópolgárok semmiféleképpen nem azzal a felhatalmazással küldték ide, a parlamentbe, hogy most már lassan egy éven át ne nyújtsanak be törvényjavaslatot az összeférhetetlenségrõl, korábbi ígéretükkel szemben, korábbi ígéretüket megszegve. Mi több, a Fidesz parlamenti frakciója által elkészített törvényjavaslatot önök, legalábbis a legnagyobb kormányzópárt, leszavazta, még azt sem engedte meg, hogy az Országgyûlés napirendjére tûzze ezt a kérdést.

Nem hiszem, hogy önöket azzal a felhatalmazással küldték volna ide a választópolgárok, hogy a központi apparátusi kiadások csökkentésének jegyében a kormány tavalyi megalakulásához képest egy újabb miniszterrel bõvült az MSZP-SZDSZ-kormány, két címzetes államtitkár dolgozik az elmúlt egy év során, a kormány megalakulását követõen, van a miniszterelnöki hivatalban egy új politikai államtitkár. A legutóbbi hírek szerint lehet, hogy lesz miniszterelnök-helyettese is ennek a kormánynak és egy újabb, a miniszterelnöki hivatalban dolgozó politikai államtitkár mûködésérõl hallunk híreket.

A Bokros-csomagról történt legutóbbi szavazás kapcsán felemelkedett az egyes minisztériumokban foglalkoztatható, kinevezhetõ helyettes államtitkárok száma négyrõl ötre. A kormány hivatalba lépésekor a munkájukat megkezdõ miniszterek személyi használatú gépkocsijait milliós összegekért cserélték le. Van olyan miniszteri dolgozószoba, ahol több millió forintért építettek - a miniszter mûködési feltételeinek javítása érdekében - akváriumot. (Derültség az MSZP padsoraiban.)

Éppen a mai napon is tárgyalandó törvényjavaslat, a pótköltségvetés keretében a miniszterelnöki hivatal költségvetési fejezetét 40 millió forinttal kívánják növelni akkor, amikor minden területen költségvetési megszorításokat helyeznek kilátásba.

Azt hiszem, ezekrõl mind nem lenne érdemes beszélni akkor, amikor az ember olyan híreket hall, hogy ezeket az intézkedéseket a választópolgárok türelmére, a választópolgárok megértésére apelláló pénzügyminiszter neve fémjelzi. Annak a pénzügyminiszternek a neve, aki - mint ahogy a múlt héten hallottuk - az általa vezetett pénzintézettõl való távozását követõen - amikor is õt pénzügyminiszterré kinevezték - 16 millió forintos végkielégítést vett kézhez; tizenhatmillió forintos végkielégítést, amelynek az összege, ha jól számolok, egy kétdiplomás középiskolai tanárnõ egész pedagógusi pályafutása alatti jövedelem. Ma Magyarországon harminc év alatt keres bruttó 16 millió forintot egy kétdiplomás középiskolai tanárnõ.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azért apellálok az önök és mindannyiunk közös felelõsségére, mert mindezek miatt - és ezt mindenfajta indulat nélkül mondom - a valóban képmutató kormányzati magatartás oda vezetett, hogy az egyik kormányzópárt országos vezetõ testületében szerepet vállaló neves értelmiségi a Könyvhét megnyitóján a politikai osztállyal szembeni szervezõdésre, megszervezõdésre szólítja fel az értelmiséget.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage