Kiss Róbert Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS RÓBERT (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Én a környezetvédelmi bizottság elõadója vagyok ebben a témában. A környezetvédelmi bizottság ma megtárgyalta ezt a módosító javaslatot, amelyet az alkotmányügyi bizottság nyújtott be ehhez a törvényhez, és azzal - egy pont kivételével - teljes mértékben egyetért. Ez az egy pont rögtön az elsõ, amelybe a korábbi bizottsági javaslat alapján bekerült egy módosító javaslat, nevezetesen az, hogy az állami tulajdonban lévõ védett, fokozottan védett, illetve védelemre tervezett természetvédelmi területeken lévõ vizek és vízi létesítmények forgalomképtelenek. Ezt a jelenlegi módosító javaslatban meg kívánják változtatni oly módon, hogy csak a "vizek" szövegrész maradjon benne, és a "vízi létesítmény" maradjon el. Ezzel a környezetvédelmi bizottság egyhangúlag nem értett egyet szakmai szempontból, hiszen ha a vizek forgalomképtelenek maradnak, és a vízi létesítmények forgalomképesek - a vízi létesítmények definícióját egyébként a törvény, illetve a törvény melléklete egyértelmûen meghatározza és tartalmazza -, akkor tulajdonképpen a vizek forgalomképtelensége fenntartásának sincsen semmi értelme. Mert lehetne nagyon egyszerû példákat is fölsorolni: abban az esetben, hogyha - mondjuk - a Sió- csatornának a zsilipjét esetlegesen megszerzi valaki, ezzel nem szerzi meg az egész Balatonnak a tulajdonjogát, de a Balaton fölötti rendelkezési jogot esetlegesen megszerezheti.

Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem az összes ilyen jellegû területre vonatkozik, mindössze a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre. A bizottság azt szeretné elkerülni, hogy ugyanaz a probléma a vizek esetében is fölmerüljön, mint ami már korábban a kárpótlásra kijelölt területek, illetve a kárpótlásra kiadott területek esetében is felmerült, aminek a rendezésére jelenleg is van egy törvényjavaslat az Országgyûlés elõtt: a védett területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló törvényjavaslat.

Tehát ez a környezetvédelmi bizottság véleménye. Valamennyi ponttal, az elsõ pont kivételével egyetértünk. Köszönöm. (Taps a szabaddemokraták padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage