Nagy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY SÁNDOR, a számvevõszéki bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársak! Rövid szóbeli kiegészítést kívánok fûzni a számvevõszéki bizottság nevében a T/1026. számon benyújtott törvényjavaslathoz, amely a pénzintézetekrõl és a pénzintézeti tevékenységrõl szóló 1991. évi LXIX. törvényt kívánja módosítani. A javaslat, mint az a rövid törvényjavaslat szövegébõl és indoklásából is kitûnik, két ponton kívánja módosítani, illetõleg kiegészíteni a pénzintézeti törvényt: a 18/A § (3) bekezdését, illetve a 46/A § (2) bekezdését.

Az elsõ esetben az üzleti titokkal összefüggésben fennálló titoktartási kötelezettséget kívánjuk oldani a feladatkörében eljáró Állami Számvevõszékkel szemben. A második esetben a feladatkörében eljáró Állami Számvevõszéknek a banktitok fogalomkörébe tartozó adatok, tények, összefüggések megismerhetõségét kívánjuk biztosítani.

Mindkét javaslat azt célozza, hogy az Állami Számvevõszékrõl szóló 1989. évi XXXVIII. törvény és a tövénymódosítás tárgyát képezõ pénzintézeti törvény között fennálló ellentmondás feloldhatóvá váljon. Az Állami Számvevõszékrõl szóló törvény ugyanis általános felhatalmazást ad az Állami Számvevõszéknek, hogy ellenõrzést végezhet mindenhol, ahol állami, illetve közpénzeket használnak, kezelnek, azzal gazdálkodnak. Ennek megfelelõen az Állami Számvevõszéknek betekintési joga van az állami és a szolgálati titokba is. A késõbb született pénzintézeti törvény viszont ezt a jogot az üzleti és a banktitok esetében nem biztosítja. Ez nyilvánvaló ellentmondás, hiszen ez a helyzet csorbítja az Állami Számvevõszék alkotmányos, illetve törvényben rögzített általános felhatalmazását, illetve jogkörét.

Az Állami Számvevõszék eddigi vizsgálati tapasztalatai, továbbá az éppen aktuális ügyek, amelyek vizsgálatára országgyûlési vizsgálóbizottságok létrehozása van folyamatban, továbbá az a körülmény, hogy a vizsgálóbizottságok létrehozását kezdeményezõ képviselõk kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy számítanak az Állami Számvevõszék szakmai munkájára, segítségére, egyaránt indokolttá teszik, hogy a beterjesztett javaslatról késedelem nélkül döntsön az Országgyûlés.

Ezt azért hangsúlyozom, mert az elõkészítés során felmerült az az igény, de legalábbis az a kérdés, hogy az itt kezdeményezett módosítással összhangban kerüljön, illetve kerüljön-e módosításra az Állami Számvevõszékrõl szóló törvény is. Ez azonban - tekintettel arra, hogy az Állami Számvevõszékrõl szóló törvény más irányú módosítása is indokolttá vált, az ezzel kapcsolatos elõkészítõ munka folyamatban is van, továbbá arra is tekintettel, hogy az Állami Számvevõszékrõl szóló törvény a jelen eljárás keretében nem lenne módosítható, lévén szó kétharmados törvényrõl -, azt jelentené, hogy amennyiben a két dolgot összekapcsolnánk, belátható idõn belül nem kerülhetne sor a pénzintézetekrõl szóló törvény szándékolt módosítására sem. Ez pedig éppen a jelenlegi helyzetben indokolatlanul korlátozná az Állami Számvevõszék tevékenységi körét, amibõl nyilvánvaló hátrányok származnának.

E megfontolások alapján kérem a tisztelt Országgyûlést, vitassa meg, támogassa a javaslatot és döntsön annak elfogadásáról. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage