Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! A Budapest Bank közgyûlésén derült fény arra, hogy korábban, egy kormányhatározat alapján, 12 milliárdos tõkefeltöltés történt a Budapest Bankban, amely nem került nyilvánosságra. Ezt követõen a sajtóban ellentétes értelmû és tartalmú nyilatkozatok, illetõleg kommentárok láttak napvilágot arról, hogy mi történt valójában, minek az érdekében történt valójában és milyen formában történt ez a tõkefeltöltés.

A Magyar Demokrata Fórum úgy ítélte meg, hogy a társadalom tisztánlátásának elõsegítése érdekében szükséges egy olyan parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amely e tõkejuttatás körülményeire, indokaira fényt derít, különös tekintettel arra, hogy a Budapest Bank ezt megelõzõen konszolidáción ment keresztül. Tehát ha a konszolidációs szerzõdésben foglaltaktól eltérõ magatartást tanúsított a bank vezetése, akkor a tõkefeltöltés nem járhat személyi konzekvenciák nélkül. Valóban ez-e a helyzet vagy nem?

Ennek eredményeképpen - a kellõ számú aláírást megszerezve - terjesztettük a tisztelt Ház elé a vizsgálóbizottság felállítására vontkozó javaslatot, amelyet maga a kormány is támogatott, és egyetértését fejezte ki arra vonatkozóan, hogy lássunk tisztán ebben a kérdésben.

Szeretném még hozzátenni ehhez azt, hogy egyidejûleg az Állami Számvevõszék is vizsgálatot kezdeményezett, az Állami Értékpapír Felügyelet idõközben már meg is állapította, hogy az állami értékpapír-kibocstással kapcsolatos törvények be nem tartása miatt elmarasztalható a Budapest Bank, illetõleg az akkori elnök-vezérigazgatója - amiért ki is szabta a büntetéseket.

Ez is különösen indokolttá teszi, hogy a vizsgálóbizottság a tényekre fényt derítsen, az Állami Számvevõszékkel egyidejûleg és párhuzamosan, de megvárva az õ jelentését is, hogy a parlament egy teljes körû képet kapjon errõl a kérdésrõl. Azt hiszem, mindnyájunk közös érdeke, hogy tisztán lássunk a tõkefeltöltéssel kapcsolatos ügyekben. Nagyon kérem, hogy a Ház - tekintettel arra, hogy a vizsgálóbizottságot kötelezõ létrehozni a Házszabály erejénél fogva - egyhangúlag támogassa az e bizottság felállítására vonatkozóan elõterjesztett országgyûlési határozatot. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage