Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Végighallgattam a szakértõk véleményét, és jelenleg mint egy laikus, mint egy érdekelt, mint egy - szabad legyen így mondani - betegbiztosításra alkalmas ember szólok hozzá a témához, két dologban.

Nagyon helyes az egészségügyi miniszter úr megállapítása, hogy esélyegyenlõség, mondhatnám inkább, hogy értékegyenlõség legyen, vagyis ne legyen semmilyen különbség a betegellátásban egy portás vagy pedig egy miniszter között, mert akármilyen drága a betegbiztosításunk, mindennél drágább a magyar polgár élete és egészsége, és ennek további fenntartása megnyugvást okoz nekem.

Pusztai Erzsébet képviselõ asszonynak szeretnék annyit mondani, hogy Clinton elnököt nem azért választották meg, mert az általános betegbiztosítást akarta, hanem mert az ország tizenkét év után változást akart, valamint a gazdasági helyzet abban az idõben veszedelmesen romlott - ez volt az oka. Ne hasonlítsunk össze - szoktam mondani - országokat és nõket, hanem fogadjuk el úgy, ahogy vannak. Azok változtassanak, akik abban az országban élnek, és ne próbáljunk senkit leutánozni. Az Egyesült Államok az emberi szabadságban és az emberi méltóságban csodálatosan fejlõdött és fejlõdõ ország, amit semelyik országhoz nem lehet hasonlítani. Ugyanakkor az egészségügyi ellátásban a legantiszociálisabb a világon, és aki nincs bebiztosítva a kellõ idõben, az egyetlenegy betegség miatt egész élete vagyonát elvesztheti, és egész életében kereshet, hogy kifizesse.

A mi országunkban, a mi hazánkban a betegbiztosítás általános ellátására utalok, az értékegyenlõségre - ezt tartsuk meg! És az Egyesült Államok is valamikor el fogja érni, hogy az orvosi lobby nem lesz olyan hatalmas és erõs, hogy millió és millió dollárt áldoz arra, hogy ne legyen meg az az általános biztosítás és az az értékmegbecsülés, ami hazánkban van.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage