Kristóf István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KRISTÓF ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! H/1024. sorszámú képviselõi önálló indítványom nem lehet ismeretlen önök elõtt, hiszen - lánykori nevén - H/650. sorszám alatt már szerepelt a tisztelt Ház elõtt, mi több, április 25-én a javaslatról a vitát le is folytattuk.

Amikor április 25-én indítványomat az önök figyelmébe ajánlottam, elõterjesztésem során ígéretet tettem arra, hogy azokat az észrevételeket, amelyek az indítványomat jobbá, teljesebbé teszik, kész vagyok mérlegelni és méltányolni, és adott esetben - a Házszabály rendelkezésével összhangban - az indítványt átdolgozásra visszakérem. Õszintén megmondom, hogy a 25-én lefolytatott közel háromórás, helyenként indulatoktól sem mentes vita során nem, vagy nagyon kevés olyan észrevétel, vélemény hangzott el, amelyet az elõkészítés szakaszában ne vettem volna figyelembe, valamilyen módon ne mérlegeltem volna. Mégis úgy éreztem, hogy az elhangzottakat - "a tett ígéret kötelez" jelszó mellett - mérlegelnem kell, ezért kértem vissza az indítványomat és ezért dolgoztam át.

Teljes mértékben egyetértettem Sümeghy Csaba képviselõtársammal abban, hogy a bizottság létszámát a korábbi 21 fõrõl 23 fõre emeljük föl, és ezáltal - a parlamenti arányokat is figyelembe véve - a Fidesz létszáma a bizottságban 2 fõre emelkedjen.

Bauer Tamás képviselõtársam észrevételezte, hogy indítványom túlzottan a privatizáció jogszerûségének vizsgálatára koncentrál, és nem helyezi kellõ mértékben középpontba a privatizáció parlamenti és társadalmi felügyeletét. Bár ezzel én nem értettem egyet, mert úgy éreztem, ebben a körben kellõ megoldást nyújt a javaslatom, mégis arra a döntésre jutottam, hogy a meddõ vita helyett inkább a kompromisszumos megoldást kell választani. Erre tekintettel a bizottság 3. §-ban részletezett hatás- és feladatkörét részben átdolgoztam. Bízom abban, hogy az átdolgozás következtében egyértelmûvé válik az a szándék, mely szerint ennek a bizottságnak elsõdleges és igen fontos feladata a privatizáció parlamenti és ezen keresztül társadalmi felügyeletének a megteremtése.

A bizottság céljára, mûködésére vonatkozó elképzeléseimet április 25-én elég hosszadalmasan és kellõ részletességgel indokoltam. Változatlan az a véleményem, mely szerint egy ilyen hatás- és feladatköri bizottságnak már az elõzõ parlamenti ciklusban, de legkésõbb az új parlamenti ciklus kezdetén létre kellett volna jönnie. Úgy érzem, ezzel egy fontos mulasztást pótolhat a parlament.

Ehhez a célhoz kérem az önök segítségét és támogatását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage