Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság alelnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon röviden kívánok e témához hozzászólni. Inkább jelezni kívánom azt, ami az elmúlt héten a bizottságban történt e módosító indítvány paragrafusaival kapcsolatban. Mint az általános vitában is jeleztük, a bizottság tagjai, illetõleg a frakciótagok megpróbálják e törvényjavaslatot a módosító indítványokkal olyan mederbe terelni, amely elfogadható az önkormányzatok számára, ugyanakkor a másik oldalról lehetõséget biztosít a privatizáció számára is.

Azok a módosító indítványok, amelyeket tárgyaltunk, alapvetõen megpróbálták a törvényjavaslatot - címét és 1. §-át, valamint fogalmait illetõen - helyretenni.

A 2. §-t illetõen az önkormányzati tulajdonlás témaköre váltotta ki a legnagyobb vitát. Jelezni kívánom, hogy a módosító indítványok elfogadása során a bizottság részérõl szinte tudatosan hagytunk benn egy kodifikációs hibát, annak érdekében, hogy e törvényjavaslat ne záródjon le teljes mértékben, és legyen lehetõség arra, hogy a részletes vita lezárásáig módosító indítványokat lehessen beadni. Ennek a folyamata történt meg eddig a mai napon.

A bizottság nem értett egyet azzal a módosítással, hogy 10 százalékot kapjanak az önkormányzatok, ugyanakkor azokkal a módosító indítványokkal is szembehelyezkedett, amelyek azt próbálták elérni, hogy naturáliában kapjon az önkormányzat olyan vagyontárgyakat - akár a gázszolgáltató, akár az áramszolgáltató körébõl -, amelyeknek a késõbbi mûködtetése az önkormányzatra nézve jelenthet alapvetõ problémát azoknak a megújításával.

Nagyon bízom benne, hogy a részletes vita során kialakul az a végleges megoldás, amellyel mind a kormány a privatizáció oldaláról, mind pedig az érdekeltek, az önkormányzatok is megfelelõ választ kapnak, és e folyamat lezárható.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage