Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! E szomorú közjáték után folytatni kell munkánkat. Soron következik a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi... (Taps.)... Kérem képviselõ urakat, hagyják, hogy folytassam a mondanivalómat, és ne tapsoljanak akkor, amikor az ellenzék kivonul, erre tisztelettel megkérem önöket. Köszönöm szépen.

Tehát soron következik a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény kiegészítésérõl szóló törvényjavaslat részletes vitájának lezárása. Az elõterjesztést T/1123. számon... (Morvai Ferenc visszatér az ülésterembe, az asztalán keresgél. - Közbekiáltás: Visszajön! - Derültség.) A bizottságok együttes ajánlását pedig T/1123/10. számon kapták kézhez képviselõtársaim. (Morvai Ferenc ismét visszatér az ülésterembe. - Derültség. - Közbeszólás: Ez még mindig keresi Petõfit. - Derültség.)

Emlékeztetem önöket, hogy tegnapi ülésünkön a részletes vitát minden módosító javaslatra vonatkozóan lezártuk, de a részletes vita egészének lezárására - kapcsolódó módosító javaslatok házszabályszerû benyújtása érdekében - nem került sor. A jelzett módosító javaslatokat benyújtották, így a részletes vitát lezárom.

A vita lezárása után utoljára az elõterjesztõ kap szót. Megkérdezem Kuncze Gábor belügyminiszter urat, a napirendi pont elõadóját, hogy most vagy az egyes módosító javaslatokról történõ határozathozatalt megelõzõen kíván-e válaszolni? (Kuncze Gábor jelzi, hogy nem most kíván szólni.) Tehát a határozathozatalt megelõzõen kíván válaszolni a vitában elhangzottakra.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról várhatóan jövõ heti ülésén határoz az Országgyûlés.

A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta az 1995. évben a békepartnerség-program keretdokumentuma alapján, illetve a békepartnerség szellemében tervezett csapatmozgásokról szóló országgyûlési határozati javaslatát, H/1196. számon. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a sürgõs tárgyalással. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 231 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány ugyancsak sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelmérõl szóló keretegyezménye megerõsítését indítványozó országgyûlési határozati javaslatát H/1197. számon. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a sürgõs tárgyalással. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 231 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

A kormány szintén sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a közoktatás szervezésével és irányításával kapcsolatos egyes átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslatát, T/1206. számon. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a sürgõs tárgyalással. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 232 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés elnöke a Házszabály 26. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, tekintettel arra, hogy a házbizottságon nem alakult ki egyetértés, a képviselõcsoportok többségének támogatásával javaslatot terjesztett elõ a Házszabálytól való eltérésre, H/1125/6. számon. A javaslat szerint a Magyar Honvédség hosszú, valamint középtávú fejlesztésének irányairól és létszámáról szóló H/1125. számú határozati javaslat zárt ülésen történõ tárgyalása során az Országgyûlés úgy térjen el a Házszabály 42. §-ának (3) bekezdésében foglaltaktól, hogy az abban felsoroltakon kívül a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, dr. Fodor István levelében megjelölt személyek is részt vehessenek az Országgyûlés ülésén. A levelet kézhez kapták képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 140. § (1) bekezdése alapján a javaslatról az Országgyûlés képviselõcsoportonként legfeljebb egy felszólaló meghallgatását követõen határoz. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánnak-e a javaslattal kapcsolatban felszólalni. (Senki sem jelentkezik.) Nem kívánnak. (Dr. Petõ Iván jelentkezik.) Megadom a szót Petõ Iván frakcióvezetõ úrnak, Szabad Demokraták Szövetsége.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage